Decanul unei facultăți de Medicină din vestul țării, judecat pentru ucidere din culpă!

489

Chirurgul Adrian Maghiar, patron al spitalului privat Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru ucidere din culpă.

Medicului i se impută o conduită necorespunzătoare în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la Spitalul Pelican şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi transmis în formă cenzurată BIHOREANULUI, tragedia s-a produs în toamna lui 2013, când pacienta a fost internată de Maghiar la Spitalul Pelican din Oradea, pentru o operaţie de hernie, îngreunată de o ruptură a peretelui abdominal.

Medicul, susţin anchetatorii, nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge.

„S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator”, se arată în actul de acuzare.

După operaţie, pacientei i-a fost administrat tratament anticoagulant doar pentru 6 zile. „A fost o perioadă insuficientă de timp pentru a reduce riscul trombembolismului venos”, se precizează în rechizitoriu.

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui.  „În perioada 7-11 noiembrie 2013, cu ocazia celei de-a doua internări a pacientei, deşi a constatat formarea unui serom (acumulare de lichid, n.r.) la nivelul operaţiei, inculpatul a omis recoltarea lichidului pentru cultură şi antibiogramă”, acuză procurorii, susţinând că, potrivit experţilor consultaţi, examenul bacteriologic cu antibiogramă era unul recomandat.

„Astfel nu a instituit antibioterapie pentru a preveni suprainfecţia seromului şi a complicaţiilor de plagă operatorie, manifestând prin acţiunile şi inacţiunile descrise o conduită medicală deficitară în ceea ce priveşte prevenţia complicaţiilor postoperatorii, care a contribuit la evoluţia nefavorabilă a stării de sănătate a victimei”, spune rechizitoriul.

Tratată cu neglijenţă, femeia a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, „ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare” .

Citeste mai mult pe ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ