De Ziua Copilului: băiețel consultat la clinica publică și silit să plătească 100 de lei la cabinetul privat al medicului care l-a examinat

1817

Managerul Spitalului din Oltenița a consultat un copil de 12 ani la clinica publică și i-a tăiat chitanță pentru cabinetul său privat. Părinții au achitat, dar apoi au văzut chitanța pe numele lui Mădălin și s-au întrebat ”De ce plătește un minor de 12 ani asistența medicală gratuită?!”

Iată cum s-au desfășurat evenimentele, potrivit anchetei desfășurate de Cătălin Tolontan.

Băiatul 12 ani, ajunge în cabinetul de la Spitalul Orășenesc Oltenința cu o conjunctivită severă. E consultat de Simona Smochină, medic oftalmolog și managerul spitalului.

La ieșire, pe hol, asistenta ne-a adus o chitanță și ne-a zis să plătim 100 de lei”, povestește Cristina, mama puștiului, pentru tolo.ro.

Când se uită mai atent, ei văd că banii merg la cabinetul privat al managerului Smochină.
Simona Smochină e întrebată de ziar, față în față, dacă i-a luat bani copilului de 12 ani.
Ea răspunde: ”Da, dar părinții mint. Au fost la cabinetul privat!”.

„Am fost umilită toată viața din cauza culorii pielii, că sunt rromă, și nu vreau să treacă copiii mei prin nicio umilință!”, spune Cristina, de profesie învățătoare în Oltenița.

La discuția cu jurnaliștii, Cristina își are alături soțul, pe Alex, dar și pe Medeea, fata de 8 ani, și pe Mădălin, puștiul de 12 ani.

Copiii sunt un pic nedumeriți.

”I-am luat cu mine, le-am zis că o să vorbim cu ziariștii ca să știe că mama lor nu trăiește cu capul plecat și să învețe ce trebuie să facă și ce nu!”


Chitanța primită de mama lui Mădălin: pe ea apare numele copilului, care plătește, în spital, 100 de lei către Cabinetul Medical Individual al Simonei Smochină (stânga sus), aflat la altă adresă

Jurnalist – Și ați plătit suma cerută?
Mama băiatului -Da. În timp ce ieșeam din spital mă tot gândeam de ce ne-a cerut atâția bani? O sută de lei? De obicei, am plătit zece sau douăzeci de lei!

Jurnalist -Vă referiți la coplată?
Mama băiatului -Da. Atât e coplata. În niciun caz o sută de lei!

Jurnalist  -Și ce ați făcut în continuare?
Mama băiatului -Soțul îmi zice într-o doară să mă uit pe chitanță. ”Ar fi culmea să fie pe cabinetul particular!”. Mă uit pe chitanță și surpriză: ”Chiar a scris chitanța pe cabinetul particular!”. M-am enervat pe loc.

”Cum este posibil să merg de urgență cu copilul la spitalul public și medicul să-mi perceapă tarif pe numele cabinetului particular?! Și, culmea, doctorul Smochină este și managerul spitalului!”, spune mama copilului.

Jurnalist  -Ce nume e pe chitanță?
Mama băiatului -Chiar numele copilului! Publicați chitanța, vă rog! Însă lăsați doar numele de botez și inițiala numelui de familie, că e un oraș mic. Cât tupeu să aibă acest medic! A doua zi am decis să scriu Gazetei. Aceasta-i povestea lui Mădălin!

Ziarul a mers la fața locului.

În timp ce managerul Simona Smochină consultă bolnavii, asistenta iese pe hol, din când în când, și strigă numele unui pacient.

Scena se repetă identic. Îi dă bătrânului rețeta și îi comunică data la care să se prezinte la cabinetul particular al medicului Smochină pentru ”analiza de câmp vizual” cu 150 de lei la el.

Bătrânul e fericit că ”rețeta e gratis”, deși tocmai a plătit consultația, care ar trebui să fie tot gratuită!

Vorba vine gratuită, pentru că nimic nu e degeaba.

Totul a fost deja achitat din taxe și impozite.

Citește continuarea anchetei pe tolo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ