De la 1 octombrie, autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii. Amenzile sunt uriașe. Vezi care e situația în Timiș

679

Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii, fără a se mai aplica termenul de grație acordat pentru intrarea în legalitate a construcțiilor puse în funcțiune în lipsa respectivei autorizații.

Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor. Această sancțiune nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu.

IGSU precizează că în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi susținute pentru soluționarea celor 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.

„În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, la nivel național au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu și 2.086 de autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada 1 ianuarie — 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 de amenzi în cuantum de 12,2, milioane lei”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

În primele opt luni ale anului, ISU Banat a soluționat 2.857 de solicitări privind avizarea/autorizarea, din care 536 solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.

”La nivelul județului Timiș au fost emise 172 de avize de securitate la incendiu, 64 de autorizații de securitate la incendiu și 1.328 de puncte de vedere privind securitatea la incendiu”, a declarat Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.

Potrivit acesteia, până la 31 august, inspectorii de prevenire au derulat 677 de acțiuni de control în timpul cărora s-au aplicat 181 de amenzi în cuantum de 558.500 de lei.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistență tehnică de specialitate în 200 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ