De ce sunt românii cel mai prost plătiţi angajaţi din Uniunea Europeană?

812

Potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, costurile salariale totale ale angajatorilor români sunt de 204 milioane de euro pe zi lucrătoare. Poate părea mult la prima vedere, dar, potrivit aceleiaşi surse, acestea sunt de 30 de ori mai mici decât ale angajatorilor germani sau de 3 ori mai mici decât ale angajatorilor polonezi.

Oricum, în medie, angajatorii din România au costuri cu salariile de cinci ori mai mici decât media europeană.

Aceleaşi statistici arată că România are, după Letonia, cea mai mare pondere a angajaţilor cu salariul minim pe economie, circa un sfert dintre români fiind angajaţi pe salarii minime.

În cifre absolute, în 2015, masa salarială totală brută a angajaţilor români, (salarii plus contribuţii plus alte beneficii oferite de angajatori) a fost de 51,8 miliarde de euro. Tot în anul 2015, pentru comparaţie, profiturile nete înregistrate de companiile din România au fost de 18 miliarde de euro, cu 14% mai mari decât în 2014 şi cu 30% mai mari decât în 2008.

Aceleaşi statistici arată că, deşi România a fost campioană europeană în ultimii ani la creşterea economică, la nivel de salarii, creşterile au fost mai degrabă forţate de creşterile salariului minim pe economie.

Argumentele privind productivitatea scăzută a angajaţilor români nu mai sunt sustenabile, astfel încât o motivare privind nivelurile salariale angajaţilor români trebuie căutată la nivelul managementul companiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.