De ce nu ne vor americanii în programul Visa Waiver

62

Prieteni, aliaţi, chiar parteneri strategici cu americanii… până la programul Visa Waiver. Acolo, încă suntem ţinuţi la uşă! Care este principalul obstacol?

România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate aferente accesului în programul Visa Waiver, susţine Ministerul Afacerilor Externe. Ultimul dintre acordurile aferente — cel privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave — a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, la Washington.

Principalul obstacol legat de acceptarea României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetățenii români, peste pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană.

Teoretic, rata de refuz este determinată atât de „calitatea și corectitudinea” cererilor pentru obținerea vizei de scurtă ședere în SUA, cât și de ceea ce reuşesc să le demonstreze românii americanilor despre „existența unor legături durabile, care oferă garanții privind revenirea în țară după expirarea dreptului de ședere în SUA conferit prin viză”. Aici, cică, o dau prea mulţi în bară!

Aşa că MAE s-a pus să-i bată la cap pe cetățenii români care călătoresc în SUA cu privire la „respectarea legislației locale referitoare la reglementarea șederii și desfășurarea de activități lucrative”. Cum? Prin SMS-uri: „Don’t overstay; Follow the rules; Don’t work in US without proper authorization” — pe care cetățenii români le primesc atunci când călătoresc în SUA, precum și prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil și care poate fi accesată inclusiv offline. Totodată, operatorii call-center-ului MAE transmit aceleași mesaje.

LĂSAȚI UN MESAJ