17.1 C
Timișoara
vineri 1 decembrie 2023

De ce Herta Müller nu vrea în continuare să mai aibă de-a face cu Timișoara

Marele absent al evenimentelor dedicate laureaților Premiului Nobel de la Timișoara a fost Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Herta Müller este originară din Timiș și a studiat la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara.

După plecarea din România, Herta Müller, hărțuită de comuniști, a rupt toate legăturile cu Timișoara refuzând să mai revină în Banat.  Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, susține că Herta Müller a fost prima personalitate avută în vedere pentru conferințele de la UVT, dar laureata Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2009 a refuzat prezența la Timișoara.

„Din păcate, discuțiile au durat mult prea mult și durează în continuare pentru a o convinge pe doamna Herta Müller să vină la Timișoara pentru o conferință. Amintirile pe care domnia sa le are din perioada comunistă legat de Timișoara, din perioada tinereții pe care a avut-o aici, sunt încă vii. Trebuie să îi arătăm că Timișoara nu mai are nicio legătură cu acea perioadă comunistă, că Timișoara a devenit după Revoluție o altă Timișoară”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Potrivit rectorului, Universitatea de Vest a propus ca unul dintre anfiteatrele UVT să fie denumit Herta Müller. O altă idee a lui Pirtea de aducere a Hertei Müller la Timișoara este acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului.

Sursa: https://adevarul.ro

Alte subiecte :

Citește și :