De ce este bine să donezi sânge

413

Pe lângă că e o faptă nu doar bună, ci demnă de laudă și respect, îi aduce organismului un plus de sănătate. Dacă poți să donezi sânge, fă-o măcar o dată pe an!

Gândește-te ce simte cel a cărui viață atârnă de un fir de perfuzie la capătul căreia ar trebui să se afle o doză de sânge pe care organismul uman e capabil să o regenereze în numai două ore! Iar tu i-o poți oferi, făcându-ți și ție bine. Pe Avantajele materiale, precum o zi liberă de la serviciu, tichete de masă, analize de sânge complete sau călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun nici nu mai contează.

Cine poate dona sânge

Potrivit studiilor, cam 60% dintre noi vom avea nevoie, la un moment dat, de sânge. La fiecare 3 secunde, cineva depinde de bunăvoința unui donator și numai 2% donează. Iar cei ce fac acest gest sunt considerați eroi, mai ales pentru că cei 450 ml de sânge sunt prelucrați, așa încât o singură doză poate salva și 3 vieți!

Așadar, oricine are peste 18 ani și 50 kg, tensiunea arterială în limite normale, nu suferă de boli transmisibile poate oferi altora o nouă șansă la viață. Doar gravidele, femeile care alăptează și cei care au mai donat în ultimele două luni sânge nu sunt eligibili. Se recomandă ca procesul de donare să aibă loc o dată la 6 luni căci, repetat mai des, scade calitatea sângelui.

Dă viață și sănătate

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism, fapt ce duce la subțierea sângelui. Prin urmare, donatorii trăiesc mai mult și prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare și chiar de cancer. Cei ce donează sânge o dată la şase luni riscă mult mai puțin să facă infarct sau accident vascular cerebral. O cantitate crescută de fier în sânge creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi şi poate favoriza dezvoltarea cancerului. Or, prin donare, și acest risc scade simțitor.

Mai mult, dacă te preocupă greutatea, la fiecare jumătate de litru de sânge donat, se pierd 650 de calorii! Trebuie să știi că sângele este folosit la operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, la transfuzii. Celulele roșii sunt necesare în anemii, intervenții chirurgicale, trombocitele la transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele în tratamentul hemofiliilor. La o singură operație de transplant hepatic se pot utiliza peste 40 de unități de sânge!

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.