De ce a fost primit cu aplauze Alexandru Ioan Cuza la Timișoara. Un gest istoric al bănățenilor pentru domnitorul Unirii!

258

Considerat făuritorul statului român modern, Alexandru Ioan Cuza s-a bucurat de o largă popularitate şi a rămas în memoria poporului drept domnitorul drept şi bun. Mica Unire este primuul pas semnificativ făcuut pe calea recunașterii unității poporului român și spre Marea Unire de la 1918. Domnitorul Moldovei și Țării Românești este păstrat în memoria timișorenilor.

În drumul său spre exil, ultima stație de pe actualul teritoriu al României, a fost la Timișoara. Cuza a tras la cel mai căutat han din acea vreme, Der Trompeter. Acum, la parterul acestui imobil din inima vechii cetăți a orașului, o serie de plachete ne arată că aici a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza  timp de două zile, pe 7 și 8 martie 1866.

Locatari ai clădirii își amintesc din cele învățate despre Cuza Vodă despre Unirea pe care a reușit să o făurească dar și despre legendele ce s-au născut cum ar fi aceea că umbla deghizat să îi prindă pe negustorii care își păcăleau clienții folosind ocaua mică în locul celei mari.

Primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România a conds destinele țării doar șapte ani. Bănățenii l-au primit pe Cuza cu ovații la Timișoara și asta nu doar pentru Unirea înfăptuită ce le dădea speranțe pentru continuarea procesului de întregire sau pentru reformele pe care le-a implementat. Vodă era aclamat și pentru că trimisese ajutoare semnificative bănățenilor cu doar trei ani înainte, în vrmea unei foamete cumplite ce bântuise pe aici. Astfel, bănățenii aflați în  mare nevoie de grâne au putut să își facă o pâine, spune istoricul Vasile Dudaș.

Procesul de unificare a continuat și după înlăturarea lui Cuza de la putere, în 1866. Atunci a fost adus și numit principe, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen iar constituția adoptată în acel an a consfințit denummirea noului stat România.

Sursa audio aici: http://www.radiotimisoara.ro/2022/01/24/motivul-pentru-care-alexandru-ioan-cuza-a-fost-primit-cu-ovatii-la-timisoara-in-drumul-spre-exil/

LĂSAȚI UN MESAJ