De când vor fi cu adevărat inteligente semafoarele? VIDEO

734

Timișoara are de o bună bucată de vreme un sistem de semaforizare a traficului zis inteligent. Sigur că marea majoritate a șoferilor contestă performanțele acestui sistem și mai cu seamă se îndoiesc de inteligența lui. Cauzele pentru care nu performează la adevărata capacitate acest instrument de lucru al celor ce dirijează circulația sunt multiple și complexe. O mare parte din vină este și a șantierelor ce încă stranguleză deplasarea prin oraș dar și fapte obiective ce țin de reglarea acestor dispozitive.

Comisarul șef Petru Rumega, de la Serviciul Rutier, face câteva precizări legate de semafoarele orașului și explică unde se află implementarea completă. Până acum, polițiștii de la circulație au fost în permanentă legătură cu reprezentanții Primăriei Timișoara și cu societatea ce se ocupă de instalarea sistemului și explică câteva elemente tehnice legate de sistemul acesta.

Despre acest sistem s-a vorbit și se va mai vorbi mult timp de acum încolo. În esență sistemul vizează două aspecte: unul de monitorizare a traficului și de asigurarea fluenței acestuia. Și al doilea este de aplicare a legii. Pe partea de monitorizre a traficului, sistemul funcționează. Celelalte subsisteme sunt funcționale din punct de vedere tehnic. Sunt însă unele lacune de ordin legislativ, organizatoric, de modul în care efectiv vor fi folosite.

În ultima perioadă (luna iulie) au fost efectuate verificări metrologice ale aparatelor de radar fixe. Încă nu se știe dacă municipalitatea este în posesia buletinelor de verificare. Când acestea vor fi la dispoziția Primăriei se vor continua pașii începuți deja pentru finalizarea protocolului întocmit. Există între Primăria municipiului și IPJ Timiș un model de protocol. Radarele și toate echipamentele vor putea fi folosite. Urmează doar stabilirea modalității practice și legale de a fi folosite. Amenzile se pot aplica chiar imediat dar depinde și dacă se va reuși să se intre de către Poliție în posesia înregistrărilor cu cei ce încalcă normele de circulație. Aceste date momentan sunt doar la dispoziția municipalității.
Negocierile ce sunt în curs sunt legate de accesul la aceste date al tuturor celor interesați. Ar trebui ca sitemele informatice să poată fi legate între ele.

Până la acest moment semafoarele performante funcționează în ajutorul conducătorilor auto dar și al pietonilor doar pe bulevardul Take Ionescu de la fântâna Punctelor Cardinale până la capătul arterei. În restul urbei încă nu se vad efectele acestor instalații costisitoare. Inteligența lor încă trebuie dovedită.

LĂSAȚI UN MESAJ