Cum vrea statul să-i aducă acasă pe românii din străinătate. Anunțul Guvernului

89

Ministerul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni lucrează la o platformă prin care românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă disponibile în România, a declarat şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Reprezentantul Guvernului a apreciat deficitul de forţă de muncă din România la aproximativ 400.000 de oameni.

Şeful cancelariei prim-ministrului a explicat că platforma cu locurile de muncă disponibile în România va fi prezentată la început românilor din Italia.

„Pentru acest lucru, Ministerul Muncii, împreună cu Departamentul Românilor de Pretutindeni de la nivelul Guvernului lucrează, în acest moment, la o platformă care va fi pilotată mai întâi în Italia, împreună cu alţi parteneri sociali, cu Confindustria, cu grupurile de reprezentare a angajatorilor, tocmai pentru a face cunoscute cetăţenilor români care lucrează în străinătate ofertele de muncă din România. O platformă interactivă, online, la care în acest moment se lucrează împreună cu Ministrul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este un instrument pe care vrem să îl lansăm cât de curând şi care noi credem că poate să ajute atât la întoarcerea românilor din străiniătate în ţară, cât şi să ajute companiile în a găsi forţa de muncă necesară în momentul de faţă”, a explicat Ionel Dancă.

Acesta a apreciat că românii care doresc să se întoarcă în ţară au nevoie de sprijin pentru a se obişnui cu relaţionarea pe care să o aibă cu instituţiile publice româneşti.

„Deci, trebuie răsturnată paradigma pentru care au fost gândite aceste oficii şi instituţii, astfel încât să ajutăm românii să se întoarcă acasă, să găsească locuri de muncă bine plătite conform calificărilor lor profesionale, şi să le oferim consilierea socială şi profesională pentru a se reintegra în România, pentru că ei nu au numai o problemă cu locurile de muncă. Au o problemă de a interacţiona cu un sistem public, care poate i-a determinat să plece şi cu care în acest moment au dificultăţi în a interacţiona, cu sistemul de sănătate, de educaţie, cel al administraţiei publice, şi aşa mai departe. Mulţi dintre românii care se întorc din afară cedează la contactul cu aceste instituţii şi credem că trebuie ajutaţi să fie reintegraţi, să intre în sistemul de relaţionare cu instituţiile publice din România”, a subliniat Ionel Dancă.

Sursa – incont.ro

LĂSAȚI UN MESAJ