Cum trăiesc românii în Cipru?

126

Estimarile neoficiale spun că în Cipru trăiesc în prezent aproximativ 40.000 de români. Ei au înfiinţat una dintre primele şcoli româneşti din diaspora. Inima proiectului este prima româncă stabilită pe insula Afroditei: Cristina Todea Christodoulou.

Cristina Todea Christodoulou – preşedinta Alianţei Românilor din Cipru:”Am venit în anul 1963. Pentru mine a fost foarte greu la început și fiind total singură, nu exista niciun alt român… Nu am vorbit și nu existau alți români aici, am învățat limba greacă imediat și am învățat-o foarte bine, dar cred că nu am uitat limba română, pentru că am știut limba română bine și mi se pare imposibil să îți uiți limba maternă. Nu am vorbit-o așa, zi de zi, foarte mulți ani. Cam 30 de ani”.

Cristina Christodoulou este sora regizorului Cornel Todea. A fost profesoară de engleză, redactor-şef la revista Cyprus Today şi a fost decorată de preşedintele României cu ordinul „Meritul Cultural”, pentru că, de peste 50 de ani, promovează cu îndârjire, perseverenţă şi dăruire ţara în care s-a născut. Din 1995, alături de alte românce stabilite pe insulă, a înfiinţat Alianţa Românilor din Cipru.

Cristina Todea Christodoulou: „Întotdeauna visam să facem ceva mai de durată, mai adevărat românesc, să ne facem așa, o rădăcina mai adâncă. La acea epocă, venise în Cipru o învăţătoare foarte entuziastă și împreună visam să realizăm o școală, ceea ce ni se părea un vis cam nebun. Dar, pe vremea când a fost dl Costin Georgescu ambasador aici, mi-a spus: <>. Și atunci ne-am pornit. Vă spun că nu aveam niciun leu, nicio liră pe vremea aceea și am făcut cozonaci, am vândut, am făcut zacuscă, pentru că în general, activitățile noastre sunt, nu în pagubă, dar nu câștigăm nimic, pentru că noi oferim întotdeauna lucrurile fără bani”.

Și în cadrul ambasadei am fost foarte mulți ani, vreo 10 ani aproape.

Acum, de la o clasă, cum v-am povestit, școala s-a extins, avem clase în alte orașe: avem la Larnaca, la Dali, la Limassol, la Pafos și la Paralimni.
Sursa:digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.