Cum arată noii lideri ai romilor?

283

O mai veche problemă încă nici până în ziua de azi cu șanse de rezolvare, preocupă autoritățile de la toate nivelurile. Este de notorietate că populația de origine romă nu are acces la viața publică în măsură echitabilă cu alte etnii.

Pentru a mai rezolva câte ceva din situație se încearcă instruirea unor lideri conștienți și cu un nivel de educație mai ridicat pentru a ajuta comunitățile. Astfel se dorește o facilitare a integrarii sociale.

Concret la nivelul județului Timiș se dorește dezvoltarea educației civice pentru 14 comunități de romi. Se mai vrea ridicarea capacității de implicare civică prin dezvoltarea și pregătirea de animatori comunitari și conectarea cu autoritățile publice. De asemenea diseminarea de cunoștinte privind accesul la servicii, drepturi și obligații. Localitățile vizate sunt: Măguri, Banloc, Cenad, Checea, Chevereșu Mare, Comloșu Mare, Dudeștii Noi, Lenauheim, Periam, Pesac, Saravale, Satchinez, Sânpetru Mare și Timișoara.

Fondurile disponibile ar fi în jur de 150 000 lei asigurați de Agenția Națională pentru Romi și de Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană. În luna septembrie, pentru o săptămână, se vor asigura cursuri de însușirea cunoștințelor utile acestor activiști ce vor împinge comunitatea la integrare. Noul tip de lider trebuie să reprezinte, nu să conducă, aşa cum făcea până acum.

Acest program are ca principală țintă cel puțin 1100 de persoane din mediul romilor și în jur de 70 de reprezentanți ai autorităților ce vor căpăta știința de a reprezenta o comunitate defavorizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.