6.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Cui i-e dor de o ciocolată Kandia adevărată, de Timișoara?…

Înainte de 1989, o ciocolată Kandia, obținută de la fabrica de pe strada Văcărescu din Timișoara, era un adevărat privilegiu, un răsfăț, chiar o raritate.

Kandia mai există și în prezent, dar nu la Timișoara.
I-a rămas doar numele și reputația.
Și, în prezent, multinaționala cu pricina se laudă că, în 1890, compania ”noastră” a început să producă prima ciocolată cu lapte din România.

kandiaIstoria ciocolatei a început în urmă cu mai bine de 120 de ani, când au fost puse bazele primei fabrici de ciocolată de pe teritoriul României de astăzi: fabrica Kandia Timișoara, compania înființată în anul 1890 ca atelier de zaharicale.
După mai bine de 120 de ani de activitate, spune, Kandia Dulce este cel mai mare producător român de dulciuri, cu un portofoliu extins de brand-uri prezente în categorii de produse precum ciocolata, patiserie, biscuiți și produse zaharoase.

După al doilea război mondial, în 1948, în urma naționalizării, a luat naștere Întreprinderea de produse zaharoase București, prin alăturarea mai multor fabrici producătoare de ciocolată și produse zaharoase.
În 1964, s-a lansat primul baton de ciocolată din România, celebrul de-acum ”Rom”, pentru ca, în 1979, să apară și prima prăjitură ambalată din țară, ”Măgura”.

kandia tmPe 19 februarie 1991, prin transformarea Întreprinderii de produse zaharoase București, a apărut compania Excelent București, care devine cu capital integral privat din 1997.
În anul 2003, fondul de investiții Rivta Gmbh a vândut societatea Kandia către compania Excelent din București, controlată de un vehicul de investiții al grupului Julius Meinl.
Valoarea tranzacției a fost de 5,3 milioane euro.
Un an mai târziu, Excelent București și Kandia Timișoara au fuzionat prin absorbție, noua companie numindu-se Kandia-Excelent.

În 2007, Julius Meinl a vândut Kandia-Excelent către Cadbury, pentru suma de 100 milioane euro. În urma tranzacției, Kandia-Excelent a devenit Cadbury România.
A urmat, în 2010, achiziționarea companiei Cadbury de către Kraft.
Totuși, în iulie 2010, Julius Meinl a plătit mai puțin de 20 de milioane de euro pentru a redeveni proprietarul Kandia, compania Kraft fiind obligată de către Comisia Europeană să-și vândă acțiunile în totalitate, spune Wikipedia.
În octombrie 2010, compania a revenit la vechea denumire, devenind Kandia Dulce.

Revenind la Timișoara, Casa de Licitații Artmark a reușit să vândă de curând o cutie de bomboane Bob cu dungă ”Kandia”, made in Timișoara, realizată în anii 1930, din tablă, cu o înălțime de 23,5 cm.
Preţul de pornire a fost de 35 euro. În cele din urmă s-a adjudecat cu 70 euro…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Noul magazin Altex din zona AEM își va întâmpina joi primii clienți. Se anunță o deschidere cu surprize și oferte speciale

Noul magazin va fi deschis începând de joi, 25 aprilie. Este cel mai mare magazin Altex din Timișoara. Toți cei care treg pragul sunt...

Citește și :