Cu tramvaiul tras de bidivii pursânge, la plimbare prin Timișoara

282

Timișoara se pregătește să aniverseze 150 de ani de transport public local şi tot atâția ani de la prima cursă a tramvaiului tras de cai, de pe actualul teritoriu al României.

„Societatea de Transport Public Timișoara şi Primăria Timișoara îi invită pe oameni, luni, 8 iulie, la Podul Decebal, cu începere de la ora 16:00, pentru a asista la parada mijloacelor de transport în comun care au circulat în Timișoara, în ultimul veac şi jumătate. Pentru a rememora istoria şi atmosfera de epocă, colegii noștri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mișcare tramvaiul de care se bucurau timișorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul „Gemene” sau de „Timişul” fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timișoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului „Corneliu Mikloşi”. Parada se va încheia în Piața Libertății. Aniversarea celor 150 de ani de transport public va continua în Piaţa Victoriei, cu începere de la ora 18:00, unde vor concerta Mircea Baniciu şi Nicole Cherry”, anunță STPT. 

În urmă cu 150 de ani, într-o zi de 8 iulie, Timișoara devenea primul oraș de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai. Oraș obișnuit cu premiere naționale şi europene, Timișoara inaugura şi prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost şi inaugurarea transportului public şi de mărfuri pe Canalul Bega, în acelaşi an 1869.

Întrerupt la sfârșitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timișoara fiind singurul oraș din România cu transport public pe apă! Timișoara este primul oraș din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local. Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timișoara a devenit primul oraș din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local.

LĂSAȚI UN MESAJ