Cu Marius Giura despre Festivalul de Jazz Gărâna 2020 FOTO-VIDEO

100

-În ce condiții va porni festivalul de Jazz de anul acesta și ce se va întâmpla la Gărâna?
-Condițiile nu diferă foarte mult decât prin prisma faptului că de data aceasta va trebui să respectăm reglementările impuse. Adică distanțare la doi metri între fiecare spectator, un acces limitat, deocamdată, la circa 500 de spectatori. Dar sperăm că viitoarele măsuri de relaxare vor permite un număr ceva mai mare. Pentru că la Gărâna cu 500 de oameni e „păcat” să se întâmple așa!


În rest pe scenă vor fi patru zile de concerte. Cu trei concerte pe zi. Nu se vor ține în acest an concerte „La Răscruce” și la biserică. Pentru că dacă aș face așa ceva în curtea aia ar intra cam 30 de oameni. Iar în biserică vreo zece. Deci e imposibil de făcut un concert în spațiile astea.

Vor fi și niște restricții care vor funcționa la regimul comercianților. Nu vor fi grătare și focuri deschise. Va fi mâncare caldă după cum se organizează fiecare comerciant. Deci cam astea ar fi „noutățile” dacă pot să le zic așa referitor la ce se va întâmpla acolo.

Ce se întâmplă în spate este o adevărată nebunie. Pentru că nu știm încă ce avioane vor fi. Nu știm încă cum va fi legislația țărilor respective în ce privește izolarea la întoarcere. E și un motiv prin care, doriții norvegieni, probabil că, dacă va fi să fie să vină, (asta vom afla în ultima clipă)

Pentru că regimul izolărilor la ei se încheie la 20 august. Deci nu le convine să stea în casă două săptămâni în condițiile în care și la ei pornesc evenimentele . Aceste regim de izolare se aplica doar țărilor Schengen și UE. Mai puțin Finlanda și Danemarca. Deci ei au cele trei țări în care se pot mișca și în toate vor fi foarte multe evenimente.

-Se mai pot achiziționa bilete la eveniment?


-Primul lot (să-i spunem așa) de bilete, de 500 de bucăți, s-au epuizat. Am aflat chiar ieri. Era firesc. Lumea își dorește foarte mult să vină la acest festival. Ăsta e și motivul îl țin. AM avut în intenție să renunț. Știam ce greutăți și dificultăți sunt. Dar până la urmă, în ultimii 24 de ani, m-am înarmat cu nervi și răbdare.

-Au fost multe piedici în acest an? S-a pus problema să nu se facă festivalul în acest an?
Păi au existat și există piedici care țin de finanțări. Până în momentul în care a apărut Ordonanța, absolut nici un eveniment cultural nu a avut susținre în țara asta. În momentul de față sunt cereri depuse în mai multe locuri. Dar nu am nici certitudine nici garanția că vor veni bani. Și dacă vin câți vor fi. Pentru că este un an ciudat în care banii s-au pe sprijinul spitalelor și al sistemului de sănătate. Cum e firesc de altfel. Chiar nu se aștepta nimeni să se termine așa de brusc. Acum… chiar nu știu dacă s-a terminat sau vrem noi în mod deosebit asta sau nu se mai poate altfel. Dificultățile de aici vin. Dificultățile vin și din atitudinea sponsorilor. Care, la fel de firesc, nelucrând atâtea luni firmele și-au pierdut din capacitățile de a susține evenimente culturale. Sunt și firme ce nu au luat pauză. Cum sunt băncile. Dar ele sunt și cele mai reticiente în a susține un asemenea eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ