Cu mari emoții, dar în play-off! ASU Politehnica a pierdut la Chiajna, dar luptă pentru promovare

174

ASU Poli nu a strălucit deloc în ultima rundă a sezonului regular al Ligii 2, în care a pierdut la scorul de 2–0 pe terenul Concordiei Chiajna. Timișorenii nu au arătat un joc grozav, dar s-au calificat în play-off de pe locul 6, ultimul, un lucru important date fiind condițiile echipei. Am stat de vorbă cu antrenorul Dan Alexa — suspendat pentru jocul din Ilfov, dar și pentru primele două partide (!) din play-off, la Călărași și Craiova —, precum și cu Ioan Mera, căpitanul echipei, despre meciul de la Chiajna și despre speranțele pentru promovarea în Liga I.

La finele săptămânii trecute, timișorenii au trecut prin mari emoții pentru a prinde ultimul „bilet” spre play-off. Deși aveau nevoie de un egal pentru a sta liniștiți, violeții au pierdut la Chiajna, după o prestație sub așteptări, dar au avut șansă cu jocul rezultatelor. Revenind la partida de pe suprafața sintetică din Ilfov, gazdele au condus după reușita lui Ionuț Biceanu, din centrarea lui Deac. Deși la pauză Alexa a făcut trei schimbări și i-a trimis în teren pe Manea, Ivanovici și Munteanu, timișorenii nu au reușit să marcheze nici în repriza a doua. Nici Plazonja, nici Axente nu l-au putut învinge pe Chesneau, ba, mai mult decât atât, în minutul 90, Azdren Llullaku a majorat diferența, după o centrare a lui Alexe.

Supărat pentru greșelile echipei, mulțumit pentru îndeplinirea primului obiectiv

Dan Alexa a fost suspendat la acest meci și nu a stat pe bancă. Antrenorul a spus că e supărat pe greșelile echipei, dar e mulțumit că obiectivul a fost atins. „Am fost supărat pentru că am făcut niște greșeli nepermise la un meci de o asemenea încărcătură. Felicit Chiajna. Ne-am îndeplinit, ca prim obiectiv, accederea în play-off, dar sunt nemulțumit de astăzi. Important pentru noi e că am reușit să ne calificăm. Este o performanță pentru noi. Gândiți-vă că am plecat foarte greu la drum. Au fost foarte multe schimbări în bine. Am avut mai multe șanse ca alții, poate, în anumite momente. Sunt alături de antrenori cu nume, antrenori foarte buni, cum e Costel Enache, Viorel Moldovan, Flavius Stoican, care nu au lipsă de valoare. Le-a lipsit, poate, o șansă într-un moment-cheie”, a spus antrenorul echipei ASU Poli. Alexa e convins că și play-off-ul va fi la fel de disputat și că există șansa ca formațiile care promovează direct și cele care vor merge la baraj să se decidă tot în ultima etapă. „M-am mai liniștit, pentru că obiectivul ni l-am atins. Vom vedea ce vom avea de pus la punct. Distanța nu este foarte mare. Suntem la 3 puncte toți. Va fi un play-off disputat. Avem de partea noastră experiența. Ar trebui să o arătăm în play-off. Avem această șansă. Obiectivul ni l-am îndeplinit. Este munca unui an de zile, nu doar a acestei etape”, mai spune Alexa.  Cel poreclit „Chirurgul”, pe vremea când evolua ca jucător, a punctat și că echipa sa are probleme în jocurile decisive. „Înfrângerea de la Chiajna mi-a ridicat foarte multe semne de întrebare. Avem probleme când jucăm meciurile decisive, și nu ar trebui! Avem echipa cea mai experimentată. Jucători cu foarte multe meciuri în prima ligă, doar că trebuie să o arătăm în play-off”, a mai spus Dan Alexa.

Căpitanul, mult mai tranșant

Mult mai vehement a fost căpitanul formației timișorene, Ioan Mera, care a criticat evoluția echipei sale, dar și pe colegii săi mai tineri. „Am jucat foarte prost. Ştiam că trebuie să facem măcar un punct aici, și nu am făcut chestia asta. Am jucat foarte slab, nu am avut ocazii. De vreo câteva meciuri nu avem ocazii. Nu știu ce să facem. Le explică Dan (n.r. — antrenorul principal, Dan Alexa) ce să facă pe fază ofensivă, dar, din păcate, nu facem nimic la meci. Parcă nu ştim să jucăm fotbal. Aceleaşi greşeli, aceleaşi goluri luăm. Sunt foarte supărat. Nu ştiu dacă meritam să fim aici, sincer, în primele şase. La cum ne prezentăm, nu trebuia să fim aici. Sper să ne trezim, să ne adunăm, să ne uităm la greșelile pe care le-am făcut, pentru că nu avem nicio şansă să promovăm. Noi vrem să promovăm, dar, de fapt, nu jucăm nimic. E vina noastră, nu a lui Dan. Poate să antreneze şi Mourinho, dacă nu poţi să dai o pasă de doi metri şi scapi marcajul de zece ori, noi suntem vinovaţi. Dan nu are nicio vină. Noi jucăm slab și e numai vina noastră. Ne pare rău că am pierdut. Îmi cer scuze faţă de suporterii noştri, știu că sunt dezamăgiți, chiar dacă am prins primele şase locuri. Sper ca în play-off să îi facem fericiți și să jucăm mai bine, să înscriem și să luăm puncte. Aşa nu avem nicio şansă, terminăm tot pe 6”, a spus Mera. Fundașul e de părere că tinerii săi coechipieri nu se ridică la nivelul jucătorilor cu experiență din lot, iar din acest motiv, și ultimele rezultate. „Jucători cu experienţă, dar jucăm în cinci-şase jucători? Nu se poate. Nu ai cum să joci în șase jucători. Le spun mereu celor tineri: «Aveţi şansa să jucați aici, aveți șansa să vă remarcaţi, să plecaţi în altă parte». Ori frica, ori valoarea, nu ştiu ce să zic. Sunt foarte supărat. Nu vreau să zic altceva, să nu îmi pară rău dup-aia. Sunt trei puncte (n.r. — față de prima clasată, FCU Craiova), dar, vă repet: nu putem aşa, n-avem cum să promovăm! Doar dacă ne ajută rezultatele iar. Mergem la ghici sau cum? Dacă se încurcă celelalte echipe, facei noi trei egaluri și promovăm? Sunt trei puncte, dar sper să ne adunăm şi să fim acolo sus, căci asta ne dorim. E un parcurs bun pe care l-am avut, dar în ultimele meciuri am scârţâit și s-a văzut asta, pentru că nu am adunat puncte suficiente. Dacă băteam la Pandurii, cu Bacău, acum eram la 5–6 puncte, pe locul 1, și stăteam distanțați”, a concluzionat purtătorul banderolei de căpitan.

Debut complicat în drumul spre prima ligă

Alb-violeții și-au aflat și programul play-off-ului, care se joacă în sistemul tur-retur, fără ca punctele agonisite în sezonul regular să fie înjumătățite, cum s-a întâmplat în stagiunea precedentă. Timișorenii vor începe cu două deplasări dificile, la Călărași (sâmbătă, 3 aprilie, 21:30) și Craiova (10 aprilie), acolo unde — cum spuneam — nu îl vor avea pe bancă pe Dan Alexa. Primul meci la Timișoara va fi cu Rapid (14 aprilie), grupare care în sezonul regular a plecat cu toate punctele de pe „Știința” (0–2), apoi, în runda a patra, ASU va juca la Mioveni, cu echipa pregătită de timișoreanul Alexandru Pelici. Vor urma, în continuare, trei partide pe teren propriu, cu FK Csikszereda (24 aprilie), cu Dunărea Călărași (30 aprilie) și cu Universitatea Craiova (8 mai). În fine, ultimele trei jocuri vor fi la Rapid (12 mai), acasă cu Mioveni (15 mai) și în deplasare, la Miercurea Ciuc (22 mai).

Despre program a vorbit „principalul” timișorenilor: „Practic, jucăm primele două meciuri în deplasare, cu ocupantele primelor două locuri — din punctul meu de vedere nu a fost o tragere care să ne avantajeze foarte mult, dar trebuie să mergem să obţinem maximum. Şi să reuşim să ne îndeplinim obiectivul. Va fi un play-off foarte disputat, cu echipe echilibrate. Cred că e un dezavantaj că avem primele două meciuri în deplasare şi sunt chiar primele două echipe ale play-off-ului, după clasament. Timp de recuperare este, avem o săptămână. Vom vedea şi situaţia medicală, ne-a lipsit Cioinac, să vedem cartonaşele galbene. Dacă Mera va sta. Am înţeles că în prima etapă din play-off stă jucătorul suspendat, apoi se anulează. Va fi şi o intermediară cu Rapid. Mai bine este aşa, decât să stăm o săptămână. Va fi un play-off disputat, vom face absolut totul să ne ridicăm a nivelul competiţiei, să arătăm bine, să ne îndeplinim şi noi obiectivele; în momentul acesta o presiune foarte mare nu mai este, trebuie să arătăm că jucăm, trebuie să profităm de şansa care ni s-a oferit şi să intrăm pe teren fără niciun fel de presiune”

LĂSAȚI UN MESAJ