Cu ce ne-am ales după summitul de la Washington pe tema securităţii nucleare? Cu obligaţii în plus, inclusiv o contribuţie financiară voluntară

214

România şi-a asumat noi angajamente pe tema securităţii nucleare, la summitul de la Washington, printre care consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear şi îmbunătăţirea securităţii transportului materialelor nucleare şi radioactive.

„Am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, şi anume: consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, îmbunătăţirea securităţii transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulaţiei şi transportului surselor radioactive, dezvoltarea şi implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securităţii nucleare şi o nouă contribuţie voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, a declarat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis, la finalul summitului privind securitatea nucleară, găzduit de preşedintele american Barack Obama.

Preşedintele a vorbit şi despre regiunea Mării Negre, în contextul securiţii nucleare, şi a pledat pentru intensificarea cooperării în regiune, în materie de securitate, o temă pe care şi fostul preşedinte, Traian Băsescu, a încercat, fără prea mare succes, să o impună.

Referitor la acelaşi summit, Polonia a avut o atitudine mult mai dură, nemulţumită de faptul că preşedintele american Barack Obama a refuzat o întâlnire la Casa Albă cu președintele polonez Andrzej Duda. „Nu mai facem politică de negri”, a spus oficialul polonez, explicând că Polonia nu se mai afla într-o poziție de servitute față de SUA.

Atitudinea docilă a României a fost, de altfel, menţionată şi de un deputat german, care a declarat că Statele Unite încearcă să creeze impresia unei ameninţări din partea Rusiei pentru suplimentarea prezenţei militare în Europa de Est şi pentru menţinerea tensiunilor, iar în acest sens au nevoie de „vasali docili” precum România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.