2.1 C
Timișoara
miercuri 6 noiembrie 2024

Cu ce condiții merge USR PLUS la negocierile cu PNL? Dominic Fritz confirmă: vor cere președinția Camerei sau funcția de premier

Alianța USR PLUS nu este dispusă să accepte ca și funcția de premier, și funcția de președinte al Camerei Deputaților să revină PNL. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a confirmat vineri seară la Digi24 că la negocierile cu PNL care au loc sâmbătă, USR PLUS va cere paritate: funcția de premier contra funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Dominic Fritz face parte din echipa USR PLUS care începe sâmbătă dimineață, la București, negocierile cu reprezentanții PNL și UDMR în vederea formării unei coaliții guvernamentale.

„Pentru că aţi vorbit de prim-ministru, totuşi, trebuie să spun că sunt două funcţii foarte importante la vârful statului, în Parlament şi în Guvern: prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi, într-un parteneriat adevărat, bineînţeles că NU un singur partid poate să aibă amândouă funcţii”, a declarat Dominic Fritz, vineri seara, la Digi24.

Liderii PNL au decis, în ședința BPN de miercuri seara, să îl susțină pe președintele partidului, Ludovic Orban, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților la negocierile care vor urma cu USR PLUS și UDMR, în timp ce pentru funcția de premier este propus Florin Cîțu.

Șefia Camerei Deputaților este revendicată însă și de USR PLUS, care își dorește funcția pentru copreședintele partidului, Dan Barna, care este și deputat. În același timp, USR PLUS va merge cu propunerea ca Dacian Cioloș să fie premier.

Întrebat de ce nu se vorbește și despre funcția de președintele Senatului, în condițiile în care cel care o ocupă este al doilea om în stat, Dominic Fritz a a spus că așa cum funcționează democrația în România, „președintele Camerei Deputaților are o pondere importantă în procesul legislativ”.

USR PLUS nu vrea să fie un „appendix” al PNL
„Cred că într-un guvern funcțional și stabil nu se poate ca un partid – și nu este sănătos, de fapt – să aibă toată puterea”, a declarat Dominic Fritz, vineri seara, la Digi24, subliniind ideea de echitate în împărțirea funcțiilor.

„Cred că este important ca oamenii să vadă că acesta este un parteneriat serios, în care nu cumva un partid sau două partide sunt appendix-ul unui partid care conduce totul, ci că noi ne asigurăm că, de fapt, interesele românilor care au votat pentru acest guvern sunt reflectate și în pozițiile importante”, a explicat Dominic Fritz.

El a dat chiar exemplul Timișoarei pentru o astfel de împărțire inechitabilă, în viziunea lui, a funcțiilor. La Timișoara, nu a fost încheiat încă un parteneriat între USRPLUS și PNL pentru Primărie. PNL a propus ca la Consiliul Județean să aibă toți vicepreședinții, iar la Primărie, USR PLUS să aibă toți viceprimarii. „Noi am refuzat această abordare, tocmai pentru că credem că nu este sănătos dacă un singur partid deține toată puterea”, a arătat Dominic Fritz.

Ce negociază USR PLUS?
Întrebat dacă numele pentru funcția de prim-ministru este negociabil sau se pleacă de la Florin Cîțu, Dominic Fritz a răspuns: „Asta vom vedea mâine (sâmbătă – n.r.) la negocieri”.

Întrebat la ce nu este dispusă USR PLUS să renunțe în aceste negocieri, Dominic Fritz a schițat câteva teme pe care le-ar vrea incluse în programul de guvernare: „Cred că e foarte important să ne uităm pentru ce ne-au votat românii și e foarte clar că românii sunt nemulțumiți despre cum funcționează statul român, nu mai au încredere că politica poate să schimbe viața lor în bine și asta înseamnă că vrem un guvern – şi asta într -adevăr nu este negociabil – vrem un guvern care-şi asumă, cu adevărat, nişte reforme profunde în toate domeniile statului. Nu putem să continuăm aşa. Avem nevoie să punem inițiativa Fără penali, de exemplu, în practică, avem nevoie de reforme profunde în justiție, în sănătate, în educație și e clar că asta trebuie să se reflecte în programul noului guvern”, a arătat Dominic Fritz.

El a confirmat că în viziunea USRPLUS, programul de guvernare va fi un contract politic între participanți, cu termeni și condiții, chiar dacă, a recunoscut el, mai există „obiective care se bat cap în cap”.

Cât timp e dispusă USR PLUS să negocieze?
Pe de altă parte, USR PLUS nu pare dispusă să facă negocieri în grabă, în condițiile în care luni, partidele politice sunt chemate la Palatul Cotoceni pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis.

„Bineînțeles că România este într-o situație dificilă și ar fi de dorit să avem un guvern cât mai repede posibil. Pe de altă parte, e important, pentru că asta ar trebui să fie un parteneriat pe termen lung, să verificăm dacă avem o bază comună, care poate să ne susțină timp de patru ani, pentru un guvern stabil, dacă avem un proiect politic comun pentru România. De-aia nu cred că ar fi bine să ne întâlnim repede-repede, să împărțim câteva funcții și gata”, a spus Dominic Fritz. „Ca de multe ori în viață, avem obiective care uneori se bat cap în cap, dar trebuie să avem grijă să nu trecem repede peste o fază de a agrea foarte clar ce de fapt vrem să facem în următorii patru ani”, a adăugat el.

Pentru ca guvernul să reziste, „este important să vorbim despre ce obiective are acest guvern. Trebuie să pornim cu o idee clară ce vrem să facem pentru români, tocmai pentru a nu ajunge într-o situație în care după șase luni ne despărțim, pentru că ne dăm seama că tragem în direcții diferite și de aceea este important să nu ne grăbim și să vorbim doar despre funcții”, a punctat Dominic Fritz comentând observația că sunt unele voci care spun că acest guvern de coaliție nu va fi unit și nu va putea guverna mult.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Interes indian pentru afaceri în județul Timiș

În data de 15 octombrie a.c., Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit vizita Președintelui Camerei de Afaceri Internaționale...

Cultura ca punte: de la reconstrucție la colaborare internațională

Fundația Culturală ARTMEDIA și Asociația FAINA UA au organizat masa rotundă cu tema: Cultura ca punte: de la reconstrucție la colaborare...

Citește și :