Crucea de Onoare a Austriei recunoaște școala teatrală timișoreană

312

Teatrul și politica par domenii destul de diferite de manifestare ale spiritului uman. Dar la o observație mai atentă se poate spune, fără urmă de îndoială, că sunt chiar domenii gemene. Cu mii de ani în urmă, clasicii dramaturgiei grecești i-au criticat sau, mai rar, i-au lăudat pe mai marii cetăților. Nici in epoca de înflorire a teatrului englez nu scăpau cei ce aveau frâiele puterii de limba ascuțită a actorilor.
Iată de ce a doua ediție a conferinței internaționale de Studii Teatrale cu tema „Teatrul și Politică nu poate fi decât ceva foarte natural. Cum, la fel de natural, este și locul de desfășurare ales a fi la noi în oraș.
În organizarea Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru și Artele spectacolului, Actorie (limba română și germană) a început, astăzi, acestă manifestare ce a adunat cele mai importante personalități din domeniul artei scenice.
Teatrul și politica sunt două instanțe strâns legate, aflate într-o continuă relație, cu o sferă largă de influență. Relația teatrului cu politica reflectă o diversitate de păreri, care se regăsesc deseori în spațiul public. Termenul théatron s-a referit încă din antichitate la un spațiu în cadrul căruia s-a dezbătut asupra democrației, iar în contemporaneitate se poate constata o intensificare a aspectelor lui politice. Conferința își propune să aducă în discuție modul în care se manifestă pozițiile contrare, respectiv rolurile care le revin teatrului și politicii în contextul actual.
Un modul aparte, „Teatrul minorității germane în România – ieri și azi“, propune reflecții asupra importanței teatrului minoritar care, de-a lungul timpului, a întâmpinat etape de opoziție și adaptare.
La conferință participă personalități din Anglia, Austria, Bulgaria, Germania, Ungaria și România – cadre didactice universitare, cercetători, directori de teatru, scriitori, practicieni în domeniul artelor spectacolului.
Lucrările conferinței au început cu câteva teme interesante. Doctor Sorin Crișan de la Târgu-Mureș a vorbit despre Teatrul între ideologie și politică. A urmat doctor Karoline Exner de la Viena ce a adus în fața publicului ideea că „Jocul înseamnă acțiune! Despre procese politice pe scenă”. Doctor Violeta Zonte din partea gazdelor a prezentat câteva „Considerații despre puterea Statului și puterea Teatrului”.
După o primă parte oficială de deschidere a prestigioasei manifestări, a urmat un moment de suflet. A fost un omagiu binemeritat pentru cineva ce, de o viață, a scris, a tradus, a educat studenții în a deveni adevărați maeștri ai scândurilor scenelor.
Doamna profesor Violeta Zonte, decanul facultății de Muzică și Teatru, a citit o lungă, dar deloc plictisitoare, laudatio despre activitatea de dascăl și de literat al Eleonorei Ringler-Pascu. Domnia sa a trecut prin toate etapele de la cel de învățătoare până la cel de profesor universitar în domeniul atât de drag dânsei al literaturii de limbă germană și de îndrumător al tinerilor actori.
În cadrul conferinței, domnul Gerhard Reiweger, Ambasadorul Republicii Austria în România, a acordat Crucea de Onoare Austriacă pentru Știință și Artă doamnei profesor doctor Eleonora Ringler-Pascu, pentru întreaga activitate culturală ce a strâns relațiile de amiciție între România și Austria.
Partea a doua a zilei a fost la fel de plină cu expoziții și lansari de carte legate toate de teatru. Lucrările vor continua și mâine cu întâmplări culturale la fel de incitante

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.