Cotele bookmaker-ilor pentru alegerile locale. Ce candidat e favorit la câștigarea lor, la Timișoara

381

Pentru prima dată în țara noastră, una dintre casele de pariuri de top de la noi a publicat cotele pentru alegerile locale de duminică, pentru câteva dintre orașele mari. La Timișoara, lupta se dă între actualul primar, Nicolae Robu și candidatul USR PLUS, Dominic Fritz.

Conform bookmaker-ilor, actualul edil-șef al Timișoarei are o cotă de 1,2 de a câștiga un al treilea mandat, în vreme ce Dominic Fritz are cota 4. În traducere liberă, pentru cei mai puțin familiarizați cu pariuri, cota de 1,2 corespunde unei șanse de 83,33% de a câștiga alegerile , iar cota 4, unei probabilități de victorie de 25%.

Astfel, suma pariată pe candidatul ce va câștiga va fi înmulțită cu cota sa, suma finală fiind impozabilă. Concret, dacă viitorul primar va fi Robu, 100 de lei mizați pe victoria sa vor aduce pariorului 120 de lei (impozabili); iar dacă viitorul primar va fi Fritz, 100 de lei mizați pe victoria sa vor aduce pariorului care a mizat pe el 400 de lei (impozabili).

Lui Marius Craina, candidatul PRO România, i s-a calculat cota 10, iar Voichiței Lăzureanu, candidată din partea PSD cota 100! De reținut însă că, asemenea pariurilor sportive, cotele pot suferi modificări pe măsură ce se apropie ziua alegerilor, dar și în funcție de cum abordează candidații ultimele zile de campanie.

Ideea de a crea cote pentru alegerile locale este extrem de populară în Occident, mai ales în Marea Britanie, acolo unde bookmakerii oferă cote în cele mai variate cazuri, pe listă regăsindu-se chiar și, de pildă, cote pentru numele viitorului nepot al Reginei Elisabeta.

LĂSAȚI UN MESAJ