Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen

176

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear.

Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat. Oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un „cutremur artificial” în apropierea principalei instalaţii nucleare nurd-coreene.

Potrivit Reuters – care precizează că este vorba despre testarea unui dispozitiv nuclear miniaturizat cu hidrogen – seismul a avut magnitudinea de 5,1.

Acest test nuclear este al patrulea pe care îl efectuează Coreea de Nord, o ţară izolată, căreia Statele Unite şi ONU i-au impus sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare.

Coreea de Nord depune de mult timp eforturi să se doteze cu un arsenal de ogive nucleare care să poată fi montate într-o rachetă capabilă să atingă America continentală. Potrivit unor experţi, Phenianul ar deţine deja câteva bombe nucleare rudimentare.

Testarea unei bombe cu hidrogen va conduce aproape sigur la noi presiuni prin impunerea unor noi sancţiuni ONU.

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul privind efectuarea testului nuclear

Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear.

Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.

Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, afirmă că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale.

Norma universal acceptată – împotriva testării – a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat Lassina Zerbo, citat într-un comunicat.

Zerbo a îndemnat Coreea de Nord să se abţină să efectueze un nou test nuclear şi să se alăture celor 183 de ţări care au semnat tratatul.

Această organizaţie ONU, care monitorizează lumea pentru a depista indicii ale unor teste nucleare, a anunţat că a detactat „un eveniment neobişnuit în Peninsula Coreea”.

„Sistemul nostru nostru internaţional de monitorizare a detectat un eveniment seismic neobişnuit în Peninsula Coreea, la 41.27 latitudine şi 129.10 longitudine”, a declarat Zerbo, citat într-un comunicat.

Pe hartă, epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri, în munţii din nord-estul ţării, unde au fost efectuate toate testele nucleare anterioare.

Phenianul afirmă că va continua să-şi consolideze programul nuclear pentru a se apăra de SUA

Coreea de Nord a anunţat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear, cu scopul de a se apăra de politicile ostile ale Statelor Unite.

Într-un comunicat publicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, miercuri dimineaţa, agenţia de stat nord-coreeană de ştiri KCNA subliniază că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi vor menţine ceea ce agenţia denunţă drept o „atitudine agresivă”.

Coreea de Nord va acţiona, mai afirmă KCNA, ca un stat nuclear responsabil şi promite să nu-şi folosească armamentul nuclear decât în cazul în care îi este încălcată suveranitatea.

Phenianul afirmă totodată că nu-şi va transfera capabilităţile nucleare altor părţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.