CoolTour – maraton pe două roți la Memoriile Cetății! Foto

177

„Toamna blândă ne zâmbește, așa că haideți să pedalăm!”, e îndemnul Timișoara 2021 și Verde pentru Biciclete, care îi invită pe timișoreni să profite de vremea frumoasă și să se alăture ultimei ture organizate în acest an.

CoolTour va avea loc duminică și va fi un eveniment în care mișcarea va face casă bună cu arta. Traseul va fi unul mai lung decât de obicei, și asta pentru că va cuprinde nu mai puțin de 10 opriri, câte una pentru fiecare cartier în care au avut loc intervenții artistice în cadrul programului Memoriile cetății – Timișoara 2021.

Participanții la tur vor avea astfel ocazia să vadă lucrările care au prins viață începând cu 14 septembrie, dar și să îi cunoască pe artiștii care le-au creat și să interacționeze cu ei. În plus, organizațiile care au adoptat module în cadrul proiectului îi vor aștepta cu surprize în diferite locuri din oraș.

Turul va porni din Piața Sinaia, de la ora 16:00 și va străbate orașul pe următorul traseu: Piața Bălcescu, Calea Șagului, Parcul Pădurice, Piața Soarelui, Piața Traian, Calea Lipovei, Parcul Dacia, Strada Oituz, strada Mărășești, conform orarului din fotografia atașată.

Pentru participanții cu o condiție fizică mai bună, organizatorii propun o continuare a turului, cu o pedalare-bonus, pe timp de seară, către două dintre instalațiile de lumină din cadrul proiectului (Interstelar, de Andreea Medrea – în Piața Sinaia; și Călătorie în ultimii 100 de ani, de Silvia Tripșa și Alin Popa, în Parcul Pădurice). Pentru ceilalți, turul se va încheia cu participarea la un show de lumină și culoare, realizat de peste 100 de artiști – Lumina Libertății, în Piața Libertății

Iată artiștii și lucrările care îi vor aștepta pe participanții la CoolTour:
Interstelar – Andreea Medar
Andreea Medar a îmbrăcat atât exteriorul, cât și interiorul modulului în oglindă, utilizând un material adesea folosit în butaforie, o oglindă elastică, acrilică. În interiorul obiectului e scris în alfabetul braille, asemenea unui manuscris, un basm popular. Literele nu sunt, însă, în relief, ci perforează oglinda, în spatele căreia există o sursă de lumină. Astfel întreaga lucrare a căpătat forma unui portal, a unei porți intergalactice, asemănându-se, din cauza bulinelor luminoase, cu o constelație ordonată.

Capsula timpului – Paula Duță
Paula Duță a realizat o expunere fantastică a conceptului de „Capsulă a timpului”, în care s-au strâns memorii individuale și colective ale comunității. Întreg învelișul modulului a fost pictat în lavabil și spray cu elemente semnificative pentru tema aleasă, iar în interior oamenii au lăsat și vor mai putea lăsa gânduri, amintiri sau povești.

Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru
Marcel Scutaru a realizat o lucrare de artă contemporană, alcătuită din sute de mănuși umflate cu aer, simbolizând o mulțime de mâini ce evocă o întâlnire cu locuitorii de altădată ai orașului. Participanții la tur vor avea ocazia de a parcurge un spațiu inedit, capitonat cu mâini ce îl salută și cu care poate interacționa atât vizual cât și senzorial.

Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa
Silvia Tripșa și Alin Popa au creat o instalație de lumină reprezentând o călătorie simbolică prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire până în prezent. Lucrarea este o simbioză între artiști și comunitate, în care artiștii au realizat instalația luminoasă, iar publicul adaugă în permanență evenimente marcante, comentarii și citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.

City Pattern – Mircea Popescu
Lucrarea conține elemente inspirate din fațadele clădirilor istorice ale orașului și forme ale construcțiilor reprezentative, alături de diverse texte care îndeamnă trecătorii să descopere orașul. Pe lângă funcția estetică, lucrarea va avea și rolul de a oferi trecătorilor informații online, prin integrarea in compoziție a unor desene cu coduri QR, care vor direcționa privitorul pe paginile web ale instituțiilor si evenimentelor culturale din Timișoara.

Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma
Cei trei artiști au construit o instalație interactivă, în care pictura s-a îmbinat cu folosirea de deșeuri colectate. Pereții modului au servit ca suport pentru un concept pornind de la imagini fotografice ale unor clădiri emblematice din Timișoara. Artiștii au încurajat în toată această perioadă intervenția publicului în colectarea deșeurilor, dar și în procesul de vopsire a întregii lucrări, într-un demers ce urmărește sensibilizarea comunității în relația cu orașul.

Invizibilii – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu
Victor Dragoș și Ana-Maria Ursu au transformat un spațiu tranzitat zilnic de oameni în drumul spre serviciu, cumpărături sau școală într-o scenă de teatru. Cei doi actori vor susține și duminică reprezentații inedite în fața a câte unui singur spectator, într-un concept prin care încearcă să atragă atenția asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.

Hora unirii – IRLO
Cu ocazia centenarului, IRLO a readus în atenția oamenilor marea temă a unirii și a realizat o pictură murală a oamenilor cuprinși într-o horă care se potrivește perfect pe forma cilindrică a instalațiilor și care simbolizează unitatea. Inedit este faptul că, în intervenția sa, Irlo a folosit vopsea fosforescentă care se încarcă ziua și va fi activă noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica în funcție de lumină.
Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS)
Alex Boca a construit în interiorul modulului o mini-bibliotecă, pe ale cărei rafturi se află peste 100 de cărți din diferite domenii. Alex Boca va avea și duminică rolul bibliotecarului și va oferi cărți pentru a fi consultate pe loc de către public – încurajând cercetarea și dialogul liber. Proiectul are la bază ideea că imaginea unei comunități (sau a unui oraș) e reflexia legăturilor dintre indivizii care o formează și cultura lor generală.

LINIA – Sorina Vazelina
Pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri, Sorina a consturit o bandă desenată care spune o parte din istoria Timișoarei. Proiectul e construit pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri și reunește amintirile localnicilor într-o rețea de povești care curg cronologic prin diferite colțuri ale orașului. Istoria structurată cronologic îmbină poveștile locului (rezultate din interviuri și documentare) cu ilustrații. Acestea vor alterna cu portrete ale unor figuri marcante sau mai puțin cunoscute din peisajul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.