Controverse aprinse la Oscar. „The Revenant”, între plagiat şi omagiu

174

Tot mai multi internauţi, unii chiar cinefili, vorbesc despre pelicula candidată la Premiul Oscar pentru ”Cel mai bun film”, ”The Revenant” a lui Alejandro Gonzalez Inarritu, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, că are o sumedenie de cadre furate din ”Oglinda” lui Andrei Tarkovski, realizat în 1974, sub auspiciile Mosfilm.

Criticii filmului spun că, după ce a luat ”Globul de Aur” la trei sectiuni şi a pornit, puternic, pe drumul spre premiul Oscar – atât ca film, cât şi ca rol principal – “The Revenant”, are toate şansele să se ”stingă” până la ceremonia de decernare. Cauza este asemanarea până la identitate a foarte multor scene cu cele din capodopera colosului Andrei Tarkovski. Mai mult, pe reţelele de socializare a început să circule, în ultimul timp, un montaj din care reiese că multe scene din filmul lui Alejandro Gonzalez Inarritu ar fi copiate, la indigo, din ”Oglinda” lui Andrei Tarkovski, film realizat în 1974, sub auspiciile ”Mosfilm”.

De cealaltă parte, apărătorii lui Inarritu, spun că nu e vorba nici pe departe de un plagiat, ci, din contră, Inarritu l-a omagiat pe Tarkovski. Potrivit acestora, nu există în „The Revenant“ nici măcar o scenă pe care Iñárritu să și-o fi însușit întocmai. Iñárritu nu copiază, ci re-creează & reinterpretează anumite scene tarkovskiene. Păstrează ideea/ideile lui Tarkovski și le reconstruiește, integrîndu-le în propriul film.

Dar… controversele aduc întotdeauna publicitate, iar un cinefil adevărat va urmări ambele filme şi va trage singur concluziile.

LĂSAȚI UN MESAJ