Controversatul acord UE – Turcia mai primeşte o lovitură. ONU consideră că e ilegal

137

Controversatul acord de principiu UE-Turcia care urmăreşte să rezolve criza refugiaţilor din Europa a fost criticat de mai multe grupuri pentru drepturile omului şi de ONU. Conform acestora, s-ar putea ca acordul să nu respecte legea europeană.

ONU şi Amnesty Internaţional au declarat că acordul propus de UE cu Turcia pentru gestionare crizei migranţilor ar putea fi ilegal, fiind îngrijorate de faptul că acesta ar putea lăsa refugiaţii sirieni neprotejaţi şi trimişi înapoi în zonele de război.

Conform planului, toţi migranţii care sosesc în Grecia din Turcia vor fi întorşi înapoi şi pentru fiecare sirian returnat, un sirian deja aflat în Turcia va fi restabilit în UE.

Liderii UE au lăudat acest plan de unul-la-unul, susţinând că este o realizare majoră care va descuraja sirienii să se îmbarce în călătorii periculoase peste Marea Egee.

Dar ONU susţine că orice expulzare colectivă de cetăţeni străini “nu este în concordanţă cu legea europeană”.

Filippo Grandi, înaltul comisar ONU pentru refugiaţi, a declarat în Parlamentul European:

“Ca o primă reacţie, sunt foarte îngrijorat în legătură cu orice aranjament care ar implica returnarea directă a unei persoane dintr-o ţară în alta, fără a se aplica principiile de protecţie a refugiaţilor prevăzute de legea internaţională. Un solicitant de azil ar trebui să fie întors într-o a treia ţară doar dacă responsabilitatea pentru evaluarea acelei cereri specifice pentru azil este asumată de acea a treia ţară.”

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a insistat că returnarea refugiaţilor în Turcia este legală şi respectă Convenţia de la Geneva. Citând paragrafe specifice din directiva UE pentru acordarea de azil, el a declarat că ţările pot refuza să ia în considerare cererile refugiaţilor dacă există un loc sigur unde aceştia să fie trimişi înapoi. Şi, în condiţiile în care Grecia a decis că Turcia este o ţară sigură, politica returnării refugiaţilor este legală, a adăugat Juncker.

Grupurile pentru drepturile omului nu sunt convinse de legalitatea planului. Amnesty Internaţional a declarat că este absurd să se descrie Turcia ca o ţară sigură şi că este absurd faptul că unii sirieni au fost returnaţi în Siria şi că s-a tras asupra lor în timp ce încercau să traverseze graniţa turcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.