Consiliul Concurenței, amendă record pentru peste 30 de firme care trucau licitații pe piața lemnului

63

Consiliul Concurenței a amendat cu 26,6 milioane de euro 31 de firme de pe piața comercializării lemnului.

Conform instituției, acestea s-au înțeles cum să-și împartă piața de lemn din România, la care licitații să participe și la care nu, astfel încât ajungeau să cumpere lemn la cel mai mic preț, iar statul român ieșea în pierdere.

Este vorba despre principalele companii de pe piața lemnului din România și partenerii lor de afaceri, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Amenda dată de Consiliul Concurenței este fără precedent, iar vestea va depăși granițele, în condițiile în care majoritatea acestor companii exportă lemn – a spus la Europa FM, Gabriel Păun, președintele organizației non-guvernamentale Agent Green: „Amenzile sunt unele record, nu doar pentru România, ci și pentru alte țări. Cea mai mare amendă pentru compania din vârful listei este egală cu cea mai mare amendă dată în istoria SUA, acum câțiva ani, când o companie care produce parchet pentru aproape toate casele americanilor fusese luând lemn ilegal din estul Rusiei. A fost vorba atunci de 13 milioane de dolari.”

Consiliul Concurenței a analizat activitatea a 45 de companii de pe piața lemnului, precum și licitațiile desfășurate în perioada 2011-2016.

Din cele 31 de companii amendate, 13 au recunoscut că au încălcat legea concurenței și vor beneficia de o reducere a amenzilor cu 30%, a precizat Bogdan Chirițoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ