Conferință de promovare a proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega” VIDEO

367

Una din cele mai vechi deziderate timișorene postdecembriste este de a reada vitalitatea pierdută, canalului navigabil Bega, care, timp de aproape două secole, a avut o intensă viață economică.

Teoretic, canalul Bega are statut de cale navigabilă. În realitate, de mai mult de jumătate de secol nu se mai întâmplă nimic notabil pe apa ce se scurge la vale inutil. De trei decenii se fac planuri și vise în jurul acestei ape. Multă vreme s-a discutat despre reluarea navigației pe Bega, până la Tisa, iar mai apoi până la Dunăre. Dar autoritățile noastre nici măcar nu au catadicsit să întrebe vecinii de peste frontieră dacă nu au ceva împotriva planurilor lor.

Se pare că se ajunge însă, finalmente, la un consens. Au fost deblocate și fondurile europene necesare. Iar ambele state au stat la o masă și au discutat despre oportunitatea reabilitării totale a canalului navigabil. Consiliul Județean Timiș, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Banat, a organizat conferința de promovare a proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”. La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor români, ai Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, ai Administrației Canalului Navigabil Bega, ai Căpităniei Portului Timișoara, ai localităților aflate pe cursul canalului, precum și ai municipalității Žitište din Serbia.

Au fost dezbătute aspecte legate de modul în care reabilitarea canalului va influența dezvoltarea în acest areal prin susținerea activităților turistice și a inițiativelor publice și private. Proiectul, finanțat prin Programul de cooperare transfrontalieră INTERREG IPA România-Serbia 2014 -2020, are ca scop principal repararea nodurilor hidrotehnice de la Sânmihaiul Român, Srpski Itebej, Klek, asigurarea circulației pe această cale de comunicație prin deschiderea unui punct de trecere a frontierei naval și pietonal, precum și achiziționarea unor echipamente specifice. Cu o valoare totală de 13.850.687,41 euro, proiectul se implementează în 3 august 2017 și 2 august 2021.

Pe lângă avantajele economice directe ale unei căi navigabile care va putea fi folosită de nave cu o capacitate de până la 600 de tone mai apar și avantaje ce țin de o mișcare turistică cre va prinde amploare în acest mod. Este vorba de sport și drumeții pe apă, dar și pe maluri, de-a lungul Begăi. În acest sens, autoritățile sârbe au prezentat oportunitățile de cazare și divertisment ce se află în localitățile de pe malurile canalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.