Concluzia Romsilva în cazul Bigăr: cascada se va regenera

    100

    Cascada Bigăr se va regenera în timp. Prăbușirea a fost cauzată de dimensiunea foare mare la care ajunsese. Acestea sunt concluziile cercetărilor și specialiștilor de la Romsilva.

    ”Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. Menționam că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat”, a transmis Regia Pădurilor.

    Romsilva dă exemplu o altă cascadă din România, Moceris, tot din Parcul National Cheile Nerei – Beușnița, care a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani. Mai mult, în zona cascadei Bigăr ar exista urme ale unor astfel de fenomene petrecute în trecut.

    ”Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, mai explică reprezentanții regiei. Potrivit măsurătorilor, un perete al cascadei Bigăr înalt de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.