Concedieri la o mare companie din vest! Oamenii, ”aruncați” în șomaj de la 1 noiembrie

371

O parte a angajaților Complexului Energetic Hunedoara care vor fi disponibilizați de la 1 noiembrie vor fi aruncați direct în șomaj. Nu îndeplinesc condițiile de pensionare.

În momentul de față, conform legislației în vigoare, cei care lucrează în exploatările miniere, grupa I de muncă, pentru a ieși la pensie trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să aibă vârsta minimă de 45 de ani și să aibă stagiu de cotizare de minim 20 de ani în subteran. Cei care nu au lucrat în grupele speciale de muncă, trebuie să aștepte să împlinească vârsta prevăzută de lege pentru pensia la limită de vârstă.

Dacă unii dintre cei concediați se pot pensiona, pe alții plecarea din sistem îi aruncă direct în șomaj.

Conform Complexului Energetic Hunedoara, în prima fază vor fi disponibilizate 70 de persoane, cu o vechime în muncă cuprinsă între 23 și 43 de ani. Dintre cei 70, 60 de salariați au o vechime în condiții speciale de muncă cuprinsă între 5 ani și 26 de ani.

”Persoanele în condiții speciale au vârste cuprinse între 36 și 60 de ani, din care 4 persoane (cu vârsta între 45 și 60 de ani) au mai puțin de 20 de ani vechime în condiții speciale”, au precizat reprezentanții CEH.

Peste 900 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor pleca anul acesta din sistem, în baza programului de concedieri colective. Primii 70 vor părăsi sistemul de la 1 noiembrie.

Citește mai mult pe informatiavj.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ