Comunicatul Societăţii Timişoara privind retragerea decoraţiei domnului László Tőkés

171

Societatea Timişoara îşi exprimă dezacordul faţă de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a retrage decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés, urmare a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013.

Decoraţia a fost conferită în anul 2009, “cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste.”

Societatea Timişoara consideră că László Tőkés a fost şi rămâne un simbol al Revoluţiei Române, motivaţie care a stat la baza decernării Ordinului.

Pretextul retragerii decoraţiei l-au reprezentat anumite declaraţii, considerate „neconstituţionale”. Or, într-un stat democratic, manifestarea dreptului la liberă exprimare nu poate fi considerată contrară Constituţiei.

Societatea Timişoara are ca scop principal, consacrat în statut şi în Proclamaţia de la Timişoara, apărarea drepturilor fundamentale ale omului, dreptul la liberă exprimare fiind unul dintre cele mai importante.

Societatea Timişoara consideră că avem de-a face cu o decizie pripită şi solicită reexaminarea de îndată a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ