Comuna Gottlob ar putea fi încălzită cu apă geotermală

265

Autorităţile din comuna Gottlob se zbat de apoape 4 ani să implementeze un sistem de încălzire comunală cu apă geotermală. În subteran există o imensă rezervă de apă geotermală, dar ea nu este exploatată de mai bine de 30 de ani.

Primarul Gheorghe Nastor lucrează la un studiu de fezablitate pentru un astfel de sistem, dar întâmpină probleme în găsirea finanţării. Vorbim de o investiţie de 20 – 30 de milioane de euro, iar comuna nu are banii aceştia.

Dacă ungurii nu mai vor să colaboreze cu el pentru un proiect transfrontalier, edilul s-a îndreptat spre sârbi.

„Este cel mai important proiect la care lucrărm de 3 – 4 ani, zona are o rezervă foarte mare de apă geotermală neexploatată. Încercăm acum printr-un program transfrontalier cu sârbii. Am preluat 2 sonde de hidrocarburi care nu au fost folosite de 40 de ani”, spune primarul din Gottlob, Gheorghe Nastor.

Autorităţile din Gottob vor să depună proiectul direct la Bruxelles, pentru că prin ADR Vest este imposibil. Uniunea Euorpeană alocă bani pentru astfel de proiecte doar staţiunilor care au oficial acest statut, comuna timişeană nedeţinându-l.

Dacă edilul găseşte finanţare, atunci 2.500 de locuitori ai comunei, plus instituţiile publice, ar beneficia de încălzire cu apă geotermală. Astfel, cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă ar scădea chiar şi cu 70%.

LĂSAȚI UN MESAJ