Comuna din vestul țării cu cei mai longevivi oameni. Un bărbat a trăit două secole. Care sunt secretele

431

O comună din Bihor se laudă cu cei mai longevivi localnici! Oamenii ajung frecvent la 100 de ani, iar unul dintre ei ar fi trăit chiar peste două secole, arată documentele. Alimentaţia sănătoasă şi dragostea pentru muncă sunt secretele unei vieţi lungi, se laudă sătenii.

Sunt mulţi cei care cred că la poalele munţilor Codru Moma apa şi aerul au ceva special. Aici se întinde comuna Cărpinet, un loc unde mulţi localnici trăiesc şi muncesc ca în tinereţe până ating suta de ani.

La 90 de ani, Maria Andrei nu are stare. Încă le arată celor mai tineri cum se cară găleţi pline cu lemne de foc.

Faţă de înaintaşii ei, însă, femeia poate fi considerată o adolescentă. Cel mai faimos locuitor din Cărpinet a fost iobagul Lupu Başa, care ar fi trecut de 200 de ani.

Detaliul apare într-un document din 1619. Chemat ca martor într-un proces, Lupu Başa ar fi vorbit despre fapte petrecute la sfârşitul anilor 1400, pe care le-ar fi văzut cu ochii lui. Iar judecătorul vremii a notat că bărbatul trăia de peste două secole. O scenă considerată astăzi o legendă. Dar faptul că oamenii trăiesc aici mai mult nu poate fi negat.

Localnicii spun că alimentaţia sănătoasă şi dragostea de muncă îi ţin în viaţă.

De secole localnicii au crescut vaci şi oi la poalele munţilor. Au fost mereu prosperi, mai puţin când i-au lovit dezastrele. Sau pricolicii, strigoii care pot lua chip de lup şi în care cred şi astăzi toţi sătenii.

În comuna învăluită în legende, trăiesc peste 2000 de oameni, care bat record după record. Asta în timp ce ţara noastră ocupă ultimele locuri în topul celor mai longevivi europeni. Doar 75 de ani este, în medie, speranţa de viaţă în România.

sursa – observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ