Coduri de vreme rea pentru Banat și nu numai. Fenomenele meteo care lovesc întreaga țară în aceste zile

193

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de cod galben.

Începând de sâmbătă, 17 martie 2018, de la ora 14:00, până duminică, 18 martie 2018, la ora 08:00, este cod galben de ploi însemnate cantitativ. Zonele afectate sunt Maramureș, Crișana, Banat, vestul Transilvaniei, zona Carpaților Occidentali.

”Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul și nord-vestul țării, precum și zonele montane aferente și se vor cumula cantităţi de apă local de peste 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. În a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul țării vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în general de 50…55 km/h.” precizează ANM.

Meteorologii mai notează că ”vântul va avea intensificări și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55…65 km/h, în cursul nopții în regiunile sud-estice; la munte, în special pe crestele Carpaților Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80-90 km/h”. 

De asemenea, meteorologii au mai emis o avertizare de cod galben de precipitații moderate cantitativ sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, intensificări ale vântului. Avertizarea meteo este valabilă de sâmbătă, 17 martie 2018, ora 18:00, până duminică, 18 martie, ora 08:00. Vizate sunt jumătatea de nord a Moldovei și zona Carpaților Orientali.

”În jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali vor fi precipitații la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea.”, precizează meteorologii.

De duminică, 18 martie 2018, de la ora 08:00, la ora 23:00, este cod galben de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată.

”În intervalul menționat vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului. În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vor fi condiții de polei. În Oltenia și în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.” precizează meteorologii.

sursa: dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ