Cod roșu de furtună în Parcul Copiilor! Ce s-a întâmplat… (foto-video)

2654

Cercetașii din Centrul Local Licos Timișoara au ieşit azi în Parcul Copiilor. Ei au adunat gunoaiele aruncate pe aleile parcului sau de pe zona verde. Asta chiar dacă acțiunea acestora a constat în a oferi informații despre pericolele care pot apărea în caz de furtună și despre măsurile de siguranță recomandate în astfel de situații. Evenimentul face parte din campania de conștientizare a pericolelor și măsurilor de siguranță necesare pe timp de furtună, COD ROȘU.

În urma distrugerilor provocate de furtuna din data de 17 septembrie 2017 atât în Timișoara, cât și în majoritatea localităților din vestul țării, care s-a soldat și cu pierderea de vieți omenești și zeci de răniți, seniorii Centrului Local Licos Timișoara au ajuns la concluzia că lipsa de informare a populației cu privire la riscurile și măsurile de siguranță care sunt necesare în timpul vremii extreme pune în pericol comunitatea locală. Astfel, echipa Furtunoșii, formată din cercetași seniori, a decis să se implice activ în informarea comunității asupra pericolelor pe care furtunile pot sa le declanșeze și a măsurilor de siguranță ce se impun în momentul unui episod atmosferic extrem.

Parcuri cercetasi 8

“Cercetăşia este o mişcare non-formală de educaţie a tinerilor. În România există de peste 100 de ani , dar din păcate a făcut o mică pauză în timpul comunismului, iar din 1990 s-a reînfiinţat . Centrul din Timişoara există de 14 ani, în care avem activităţi cu copii începând cu clasa a V-a. Pe ţară există cam 5000 membri, iar în Timişoara în jur de 50 membri. Pe ţară centrele locale se află cam în 80% din judeţe. Există judeţe care au şi 5-6 centre, iar altele nu au nici un centru,“ a afirmat Mihai Borşu, reprezentant al Organizaţiei „Cercetaşii României”, centrul local Licos Timişoara.

Cercetașilor le place foarte mult să fie tot timpul în mijlocul naturii, să meargă pe munte, pentru a creea un mediu prielnic dezvoltării celor mici atât prin activităţi desfăăurate în mijlocul naturii, cât şi de dezvoltare personală în genul atelierelor, cum este şi cel de astăzi, care îşi propune să ofere.informațiile necesare în situații de urgență și să le împărtășească cu membrii comunității locale, dar și cu cetățenii atât din Timişoara, cât şi din localitățile din apropierea Timișoarei, să mobilizeze comunitatea locală pentru refacerea aspectului anumitor locații încă afectate de furtună

„Proiectul ce îl avem acum se numeşte „COD ROŞU”, prin care ne propune să informăm şi să instruim copiii, şi nu numai , privind noţiunile de bază în caz de prim ajutor în cazul unei furtuni , de genul celei care a fost în luna septembrie, şi ne-am gândit că poate ar fi cazul să ca fiecare dintre noi să aibă câteva cunoştiinţe generale în astfel de cazuri, de dezastre naturale,” a mai spus Mihai Borşu, reprezentant al Organizaţiei „Cercetaşii României”, centrul local Licos Timişoara.

Cercetaşii mai organizează, anual, în luna mai „Festivalul luminii”. În acest an, în Piaţa Unirii au fost aprinse 5000 de lumânăr.i În cercetăşie se poate intra de la vârsta de 10 ani, şi se merge nelimitat.

LĂSAȚI UN MESAJ