Cod rosu de caniculă în Franţa şi Spania. Turist: „Sunt din Cuba. Este mai cald decât în Cuba. Ce zici de asta?”

149

În Europa este așteptat astăzi vârful caniculei. În Franţa, patru departamente din sud se află sub cod roşu, iar temperaturile acolo ar putea depăși 45 de grade Celsius. S-a înregistrat deja şi o primă victimă. În ciuda tuturor avertismentelor, un biciclist a plecat într-o cursă şi a fost răpus de căldura prea mare. Și în Spania sunt așteptate maxime de până la 42 de grade. Cea mai gravă situație este în Catalonia, unde se extind incendiile de vegetație provocate de arșiță. Este cod roșu în Elveţia şi portocaliu în jumătatea de nord a Italiei.

Jerome Salomon, reprezentant al Ministerului Sănătății:Suntem cu adevărat în fața unui moment fără precedent. Cu acest nivel de temperaturi, canicula este periculoasă pentru oricine şi poate fi fatală, în cazul activităților fizice în aer liber sau dacă un copil este lăsat singur în mașină și preț de câteva minute”.

Fântânile arteziene din marile orașe au devenit piscine pentru cei care căutau să scape de căldură. Pentru încă o zi, traficul va fi restricționat în Paris, Lyon şi alte mari orașe ale Franţei. Festivitățile publice au fost anulate sau amânate.

Nici Alpii nu au scăpat de valul de căldură. Pe Mont-Blanc, aproape de vârful de 4.800 de metri, au fost 7 grade Celsius – un record de temperatură al lunii iunie. Ceva mai jos, în stațiunea Chamonix au fost 30 de grade. Vântul saharian a adus nu doar căldură, ci şi nisip care s-a așternut peste zăpadă.

În Catalonia, soarele dogoritor a aprins vegetația. Zeci de oameni au fost deja evacuați, iar autoritățile vorbesc despre cele mai grave incendii din ultimii 20 de ani.

Canicula va continua și în zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ