Clinica de recuperare oncologică Nera, în centrul unui scandal

5009

În urma cu circa 2 luni, în mediul online aparea știrea despre deschiderea Clinicii Nera, prezentată ca singura unitate de recuperare oncologică din țară, de către medicul Pavel Chirilă.

Vezi articolul: În vestul țării, zona cu cea mai mare incidență a cancerului, se deschide prima clinica de recuperare oncologică din România

Activitatea Clinicii e atacată însă într-un articol publicat de website-ul brrlog.com, care apreciază că metodele folosite în cadrul clinicii sunt pseudoștiințifice.

Vezi articolul: Singura clinică de recuperare pentru bolnavii de cancer, fondată de un medic ce practică metode pseudoștiințifice

Atacul a declanșat reacția medicului Pavel Chirilă, care ne-a trimis un drept la replică:

Vă mulțumesc că ați acceptat un drept la replică la articolul Brrlogiștilor.

Vă mărturisesc că atacul la persoană și intenția lor razbunatoare pentru că fac parte din Coaliția pentru familie (iar ei sunt apărători și promotori ai fenomenului LGBT) – nu mă deranjează și nu m-au convins să dau o replică.

Dar minciunile grave (penale) cu care operează mă obligă să apăr proiectul, mai cu seamă că a fost acceptat și ulterior verificat riguros de multe comisii romanesti si europene care și-au pus iscălitura de conformitate pe toate etapele proiectului.

Ori a minți în acte numai pentru a discredita și bloca un proiect este o atitudine care trebuie penalizată.

În plus – o problemă pe care nu am să o evoc aici – atacul la persoană este mai mult un atac explicit  la credința mea personală și la o operă la care am muncit o viață: descifrarea conceptului de medicină biblică.

Afirmații mincinoase mentionate de Site-ul Brrlog in legături cu Clinica Nera:

 1. Autorii articolului fără să fie medici au păreri total neavizate în legătură cu caracterul științific (sau „la granița cu pseudoștiința”) al acestui așezământ.

În lume există pe domeniul cercetării oncologice până în prezent 599.000 de referințe bibliografice. Limbajul total străin de lumea medicală al brrlogiștilor demonstrează că sunt

„marginali la analiză”.

 1. Afirmă – subcultural – că activitatea în Clinica Nera, va fi una ezoterică, după ce încearcă să persifleze preocuparea mea pentru conceptul de medicină biblică. Le precizez (pentru că nu știu) că religia creștină este o religie exosterică (nu ezoterică) adică accesibilă oricărei ființe umane, pe când ezoterismul este cu adevărat o practică și o trăire de bârlog.
 2. „Nu s-a stabilit o cauzalitate directă între stress și declanșarea acestei boli (cancer)” este afirmația ziariștilor de la Brrlog. Există acum în lume 10.859 de studii legate de factorii psihogeni în cancer. Mare tupeu îi trebuie unui neavenit în medicină ca să aibă o opinie,
 3. Altă minciună: „Fundația a câștigat proiectul, beneficiar e Sanogenetic”. De la Bruxelles și până la București (Ministerul Fondurilor Europene) și Timișoara (Universitatea de Vest care monitorizează) proiectul „Centru de Cercetare în Recuperare Oncologică” figurează în toate evidențele ca fiind câștigat de Sanogenetic (unitate lucrativă de cercetare privată) așa cum obligă Ghidul European pe Axa 2.3.2. POSCCE. Mai mult decât atât acest ghid interzice fundațiilor să acceseze fonduri pentru cercetare privată.
 4. Spitalul nu este al Doctorului Chirilă cum mint autorii.

Relația juridică este următoarea:

Fundația Sfânta Irina unde eu am calitatea de membru fondator, fundație filantropică dedicată îngrijirii bolnavilor cu cancer, este asociatul unic al unității de cercetare privată numită Sanogenetic. Nicio persoană fizică – conform legii – nu are niciun profit conform acestei organizări funcționale. Dimpotrivă, Fundația Sfânta Irina poate beneficia tot timpul de realizările unității lucrative  de cercetare.

 1. O altă minciună gravă spune că Sanogenetic a subcontractat firmei S.C.Blue Color S.R.L.. O simplă privire pe Site-ul Registrului Comerțului i-ar fi ajutat să realizeze că sunt în afara adevărului.
 2. Afirmația că la Nera se vor face tratamente alternative este o altă minciună. Nicăieri în textul proiectului nu se afirmă acest lucru.
 3. O altă minciună: Fondatoarea Centrului Sanogenetic este Fundația Sfânta Maria. Noi nu cunoaștem o asemenea Fundație care să fie fondatoarea noastră. Dacă se uitau în Registrul Unic al Asociațiilor și Fundațiilor își dădeau seama că mint. Credem cu tărie însă că Sfânta Fecioară Maria ne ajută și se roagă pentru noi. Dar ca niște ziariști să mintă chiar și pe sfinți, nu am auzit.
 4. Altă minciună: „TENS-ul e acupunctură și MRS e biorezonanță”. Dacă citeau prospectul aparatului se lămureau.
 5. O altă minciună: Dr. Chirilă „practică metode nevalidate clinic”.

Răspuns: eu predau la postuniversitar un curs de terapii alternative organizat de Ministerul Sănătății conform legii.

Stimați brrlogiști vă recomand călduros – fără niciun resentiment – mai luați niște lecții de jurnalism, omenie și adevăr și nu atacați oamenii pentru credința și valorile lor religioase, căci există riscul ca oarecând  în viață conștiința voastră – pe care sunt sigur că o aveți – să vă  judece  pentru orice cuvânt deșert pe care l-ați scris sau l-ați rostit.

Pavel Chirilă

1 COMENTARIU

 1. SUNT CONSTERNATA !

  MULTI oameni intreaba cand se da in folosinta Centru de recuperare de la NERA, dar acum citesc si raman uimita de ceea ce rodeste rautatea in timp:cat venin /otrava a produs educatia in tinerii acestei tarii, care si ei, la randul lor, vor fi adultii/batranii de maine sanatosi ori bolnavi!
  Atei /pagani/ crestini indiferent ce ne declaram, nu ne da dreptul sa fim impotriva dreptului la viata! Ce altceva spera un bolnav intr-un centru de recuperare, indiferent de boala decat sa traiasca!
  Doamne, cata r a u t a t eeee!

LĂSAȚI UN MESAJ