Clădirile în paragină din centrul istoric, în atenţia primarului Timişoarei

166

Autorităţile locale şi-au dat şi ele seama că trebuie să se implice în reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Acum, că ne mândrim cu titlul de Capitală Culturală Europeană, primarul Timişoarei începe să pună presiune pe proprietarii care nu îşi îngrijesc faţadele caselor din zona zero a oraşului.

Prima clădire care a intrat în vizorul lui Nicolae Robu este cea aflată la intrsecţia străzilor Eugeniu de Savoya şi Emanoil Ungureanu. Este o clădire abandonată de mulţi ani, aşa că aspectul ei este unul ruşinos. Proprietari sunt două societăţi comerciale.

„Noi am încercat să îi determinăm şi n-am avut câştig de cauză, s-a dat o amendă de 8.000 de lei. Au obţinut certificatul de urbanism în aprilie 2016, numai că de atunci şi până acum nu am sesizat să se mai întâmple ceva. Am solicitat să se dea o nouă amendă şi dacă nu se va obţine autorizaţia de construire până la 1 noiembrie  2016, atunci vor intra, de la 1 ianuarie, pe taxa pe paragină, ceea ce înseamnă un impozit crescut de 6 ori”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul pare însă de neclintit şi îi avertizează pe toţi proprietarii că vor plăti taxe enorme şi amenzi de mii de lei dacă nu încep lucrările pentru reabilitarea faţadelor caselor istorice din centrul vechi.

„Vom pune toată presiunea şi aş vrea să îi facem de râs pe cei care îşi neglijează proprietăţile. Cum aceste societăţi au ajuns să pună mâna pe această proprietate şi să o lase în paragină? Tot centrul istoric şi Piaţa Victoriei trebuie să arate impecabil până în 2021. Vom continua să punem presiune şi să îi sancţionăm. Nu înţeleg de ce preferă să plătească amenzi în loc să îşi folosească banii pentru a-şi reface clădirile. Este o sfidare la adresa oraşului să ai proprietăţi în zone emblematice ale oraşului şi să le laşi în paragină”, mai spune primarul Timişoarei.

Potrivit Poliţiei Locale, anul acesta au fost amendaţi 50 de proprietari, fiecare cu câte 8.000 de lei, pentru că nu îşi îngrijesc clădirile. Efectul începe să se observe, în ultimele luni 8 proprietari solicitând Primăriei Timişoara eliberarea autorizaţiilor de construire pentru demararea lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ