Cine e Sid, spaima traficanților de țigări din vestul țării?

1353

Sute de pachete cu țigări de proveniență sârbească au fost confiscate la sfârșitul săptămânii trecute de către polițiștii de frontieră mehedințeni și lucrătorii vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I.

Țigările erau ascunse în interiorul a două autovehicule ce aparțineau unui cetățean român, respectiv sârb și erau destinate vânzării în mod ilegal în România.

În ziua de 21.05.2017, ora 20.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I s-a prezentat la controlul de frontieră pentru a intra în România cu un autoturism Chevrolet înmatriculat în Bulgaria, cetățeanul român C. M. în vârstă de 58 de ani, domiciliat pe raza județului Mehedinți.

Deși persoana în cauză a declarat că nu deține produse accizabile, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport condus de acesta, deoarece aveau informații despre implicarea acestuia în traficul ilicit cu țigări.

Sid-cainele-antitabac

În urma semnalării efectuate de câinele antitabac Sid la autoturismul condus de cetățeanul mehedințean, lucrătorul vamal a procedat la verificarea zonei torpedoului și a constatat că planșa care acoperă ABS-ul este modificată având un capac prevăzut cu un sistem de închidere electromagnetic. După îndepărtarea planșei, într-un loc special amenajat, lucrătorii vamali și polițiștii de frontieră au găsit ascunsă și nedeclarată, în scopul sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 256 pachete cu țigări marca Ashima și Marble de proveniență sârbească.

În urmă cu două zile lucrătorii vamali și polițiștii de frontieră au descoperit asupra conducătorului unui autotren înmatriculat în Serbia alte 280 de pachete cu țigări marca Ashima pe care acesta nu le-a declarat și a încercat să le sustragă de la controlul vamal.

Din cercetările efectuate de către polițiștii de frontieră, s-a stabilit că țigările au fost cumpărate din Serbia și urmau a fi introduse ilegal în România cu scopul de a fi comercializate pe piața neagră.

Autoritățile de frontieră mehedințene i-au sancționat pe cei doi cu amenzi între 5000 și 10000 de lei, iar cantitatea de 536 de pachete cu țigări în valoare de 1500 euro a fost confiscată; autovehiculele fiind indisponibilizate până la plata amenzii.

Cine e Sid?

E un angajat model al vămii şi are la activ numeroase capturi importante, în lupta cu traficanţii de ţigări.

Dacă vameşii se mai pot înşela uneori, de Sid nu scapă nimic. Câinele lup antitabac, specializat în depistarea ţigărilor ascunse, cu care a fost înzestrată vama Porţile de Fier I are alergie la tutun. Găseşte ţigările până şi în cele mai mici unghere ale maşinilor, iar efortul pe care-l depunde este fantastic. Găseşte în 5 minute cât un om în două ore. Dă cu gheara spre locul în care simte mirosul de tutun, latră şi îşi aşteaptă nerăbdător instructorul.

Ideile contrabandiştilor depăşesc orice imaginaţie când vine vorba de a ascunde ţigările la vamă: în airbag-uri, în pâine, eurocrem, în vopsea şi chiar în oala cu sarmale.

LĂSAȚI UN MESAJ