Chiar si consulii se schimbă la față Foto – Video

443

Mai deunăzi, concetățenii noștri credinioșii pravoslavnici sârbi au sărbătorit cu tot fastul meritat marele praznic de „Schimbarea la Față”. Din motivele binecunoscute de folosire a două calendare diferite, cel gregorian și cel iulian, sărbătorile lor sunt decalate cu două săptămâni față de cele ale românilor.

Dar această diferență de zile nu înseamnă că nu acordă același mare respect pentru minunea petrecută cu două milenii în urmă pe muntele Tabor asupra lui Iisus.

La noi în Timișoara, sărbătoarea a căpătat și valențe mult mai laice, dar la fel de însemnate. De 25 de ani, cu această ocazie se decernează la mănăstirea Baziaș diploma de onoare a literaților de limbă sârbă ce poartă chiar numele sfintei sărbători.
O fi o coincidență sau poate nu, în acest an când se marchează un sfert de secol de trăire culturală, laureatul Premiului și Marii Diplome de Baziaș este însuși PS Lukijan, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al Eparhiei Timişoarei.

O altă schimbare ce sigur ar trebui să fie sub aceiași zodie favorabilă este cea de la nivel diplomatic. Vineria dinaintea sărbătorii gazda adunării, doamna consul Irena Radojicic a anunțat că este ultima sa zi de serviciu în România. Au trecut foarte repede cei patru ani în care a fost la post, la noi în oraș.

Pleacă de aici cu sentimente amestecate. Se bucură că pleacă acasă, dar rămâne cu frumoase amintiri despre Banat și mediul interetnic deosebit ce l-a găsit aici. Și în mod sigur va mai reveni când va putea pentru a-și vedea mulțimea de prieteni pe care i-a câștigat aici.

Chiar episcopul Lukijan a atras atenția asupra unei foarte bune colaborări cu doamna consul pe care a felicitat-o pentru activitatea sa. Iar totodată a și prezentat pe noua înlocuitoare. Este ca o cutumă de mulți ani ca această funcție să fie ocupată de doamne.

Cea care va ocupa această funcție de consul este de Marija Šošić. Dacă un episcop i-a urat cele bune cu siguranță va face față cerințelor diplomatice.

Noul consul se va ocupa de tot ce ține de problemele consulare a celor ce sunt arondați aici la Timișoara. De la punerea în regulă a diverselor acte, până la demersurile necesare pentru a obține cetățenia sârbă pentru cei îndreptățiți.

Doamna Šošić a primit asigurări de la cunoscuții ce erau la curent cu cele de la noi din urbe, la plecarea din țara vecină, că va fi norocoasă că a primit așa un post ca cel de la Timișoara. Este convinsă că alături de consulul general Vladan Tadic vor face echipă bună pentru strângerea legăturilor dintre statele noastre vecine.

LĂSAȚI UN MESAJ