Celebru om de afaceri din vestul țării, după gratii! Alături de alte nume grele este acuzat de evaziune fiscală

3499

Omul de afaceri STELIAN TULCAN, din Chișineu Criș, a fost depus în Penitenciarul Arad, urmând să execute 4 ani și 6 luni pentru infracțiunile economice din Dosarul RAFINĂRIA.

,,Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Mandatul a fost emis de magistrații Tribunalului București, pe numele unui bărbat de 50 de ani, din Chișineu-Criș, care are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani și 6 luni pentru săvârșirea de infracțiuni economice.

Bărbatul a fost depus în Penitenciarul Arad.”, transmit reprezentanții IPJ Arad.

Este vorba de Stelian Vlăduț Tulcan – al cărui „Dosar RAFINĂRIA” a fost celebru în presa locală și centrală acum doi-trei ani.

Cine este Stelian Tulcan

În luna iulie, 2014, Stelian Tulcan, patronul rafinăriei din Chişineu Criş, Gabriel Răsvan Toader – director general în Ministerul Economiei şi Carla Postolache – om de afaceri în Bucureşti, au fost reţinuţi de DNA Oradea, într-o cauză privind evaziune fiscală şi corupţie (luare și dare de mită). Reţinerile au survenit într-un dosar în care, pe 6 mai, DNA informa că procurorii anticorupţie din Oradea cercetează indicii de evaziune fiscală prin importuri de produse petroliere, în perioada 2009 – 2011, cu un prejudiciu estimat la 13,5 milioane de lei. Astfel, pe 6 mai, 2014, procurorii DNA Oradea, sprijiniţi de DGA Bihor, IPJ Bihor şi SRI Arad, au efectuat trei percheziţii în localităţile Chişineu Criş şi Apateu, inclusiv la rafinăria şi hotelul administrat de Stelian Tulcan.

În urma cercetărilor derulate, procurorii DNA Oradea suspectează că evaziunea fiscală s-a ridicat la circa 6 milioane de euro.

„Astfel, Stelian Tulcan este suspectat că ar fi folosit facturi fictive pentru a eluda plata accizelor şi TVA. O parte din facturi au fost eliberate de firme implicate şi în reţeaua coordonată de patronul firmei orădene Oilserv Total srl, Vasile Boer, cercetat tot de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă fiscală de 14 milioane de euro” – conform DNA.

Astfel, prin intermediul Carlei Postolache, Stelian Tulcan ar fi contribuit cu materiale de construcţie la amenajarea unui imobil din proprietatea lui Gabriel Răsvan Toader, director general Politici Industriale şi Mediu de afaceri din Ministerul Economiei şi Comerţului.
Ca atare, în sarcina lui Toader s-a reţinut luarea de mită, în sarcina lui Tulcan darea de mită iar Postolache Argentina Carla a fost acuzată de complicitate la dare de mită.

„Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în baza unor înţelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 – mai 2012, suspectul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul suspectului Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ a contravalorii unei cantităţi de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461 lei. Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele şi produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricaţie şi să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societăţii comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, lucru care s-a şi întâmplat pe 22 mai 2012. Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, prin intermediul firmei pe care o reprezenta. Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localităţii Ghiroda, judeţul Timiş”, a comunicat DNA la momentul reținerii.

Cauza a fost judecată inițial de Tribunalul Bihor, iar Tulcan a fost condamnat la sfârșitul lui 2015, la 5 ani și șase luni de închisoare în dosarul „Rafinăria”. Recursul s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca fostul om de afaceri să execute 4 ani și 6 luni în regim de detenție.

sursa: criticarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ