Cel mai sângeros atac terorist din istoria SUA, într-un club gay din Florida: 50 de morţi şi 53 de răniţi-VIDEO

903

Cel puţin 50 de persoane au murit şi 53 au fost transportate la spital, duminică, în urma unui atac armat la un club de noapte din Orlando, sudul statului american Florida.

Autorul atacului, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost identificat de mai multe posturi de televiziune drept Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană.

Atacul s-a transformat într-o luare de ostatici. Aproape de ora 05.00 în această dimineață, a fost luată decizia de a-i salva pe ostaticii care erau în interior, intervenția poliției ducând la salvarea a cel puțin 30 de vieți.

Nu se știe deocamdată clar când au fost împușcate victimele de către atacator.

Autorităţile cred că Omar Mateen făcea parte dintr-o mişcare islamistă radicală şi că era „un terorist care avea drept ţinte persoane homosexuale”.

Atacul nu a fost unul organizat, Omar Mateen a acţionat de unul singur. „Atacul nu a avut nicio legătură cu religia” a declarat tatăl atacatorului.

Circa 300 de persoane se aflau în clubul Pulse, în jurul orei locale 02.00 (09.00 – ora României) când au izbucnit schimburile de foc între atacator şi un angajat al clubului.

Bărbatul s-a întors în club şi a luat ostatici, a declarat şeful poliţiei din Orlando, John Mina. În jurul orei locale 05.00, autorităţile au trimis o echipă SWAT care a salvat ostaticii.

Atacatorul a fost împuşcat mortal în schimburile de focuri cu forţele de ordine. În confruntări, a fost rănit şi un poliţist.

Potrivit şefului poliţiei din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o armă de vânătoare şi un pistol, dar şi un dispozitiv ataşat de corp.

Din cauza numărului mare de victime, primarul orașului a cerut guvernatorului statului Florida să instituie stare de urgență, așa cum el a făcut pentru Orlando, ceea ce îi permite să mobilizeze resurse suplimentare.

Autoritățile au permis unui imam local să intervină într-o conferință de presă, pentru a face apel la calm și a cere populației și presei să nu tragă concluzii pripite privind motivele atacatorului.

Pe de altă parte, FBI, care a deschis o anchetă pentru „act de terorism”, a transmis că autoritățile americane sunt convinse că nu mai există nicio altă amenințare.

Autorul atacului locuia la circa 200 de kilometri sud-est de Orlando, în orașul Port Saint Lucie.

Conform posturilor de televiziune citate, Omar Mateen, care a murit în schimbul de focuri cu forțele speciale, nu avea cazier judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ