Cel mai cunoscut literat german contemporan din Banatul Montan comemorat la Reșița

186

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraş-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulţilor din Reşiţa, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin și Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” Reșița îl comemorează în această săptămână pe poetul, traducătorul, eseistului şi editorul german născut la Reșița, Rolf Bossert, de la a cărui naștere se împlinesc la 16 decembrie 65 de ani.

Rolf Günther Bossert, născut la Reșița în 1952, rămâne cel mai cunoscut literat german din Banatul Montan al ultimelor decenii din secolul XX.

Pentru a marca cei 65 de ani, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița lansează un plic filatelic ocazional. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională. Ștampila va fi folosită la oficiul poștal Reșița 1, în data de 16 decembrie. Această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru întreaga corespondență expediată în data de 16 decembrie din Reșița.

De asemenea, în perioada 1996 – 2017, cele două organizații din județ au editat un număr de 8 plicuri filatelice ocazionale și a emis un număr de 6 ștampile filatelice ocazionale, toate dedicate amintirii lui Rolf Bossert. În anul 2002, ambele organizații ale etniei germane din Banatul Montan au lansat o medalie jubiliară Rolf Bossert, realizată la Monetăria Statului din București.

Amfiteatrul Colegiului Național „Diaconovici – Tietz” Reșița a primit cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la intrarea sa în eternitate, printr-o omagiere desfășurată în data de 17 februarie 2016, numele de SALA „ROLF BOSSERT”.

Consiliul local al Municipiului Reșița, reunit la 10 februarie 2011, a hotărât să confere titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Reșița, post mortem, poetului născut la Reșița, la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.

”Rolf Bossert debutează ca poet în 1971 în revista de literatură în limba germană „Neue Literatur“ din București, an de apariție 22, nr. 2 / februarie 1971. Aici îi apare poezia „Japanisches Märchen“ (= „Poveste japoneză“). În 1979 îi apare cartea de debut „siebensachen“.

Între anii 1972 – 1974 devine membru al grupării literare „Aktionsgruppe Banat“ din Timișoara. În anul 1979 primește premiul de poezie al Uniunii Tineretului Comunist, în anul 1980 premiul pentru literatură pentru copii „Ileana Cosânzeana“, iar în anul 1982 premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru traducerea din opera lui Gellu Naum în germană. În anul 1982 i se decernează premiul cercului literar „Adam Müller-Guttenbrunn“ din Timișoara”, precizează Erwin Josef Țigla, președintele FDG Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ