Cei mai mici prieteni ai jandarmilor timișoreni au rămas uimiți de evoluția câinilor de serviciu. FOTO-VIDEO

98

În avans cu câteva zile față de sărbătoarea oficială din calendar, jandarmii timișoreni au început să marcheze momentul zilei dedicate lor.

În Piața Operei a fost, de dimineață începând, o mare vânzoleală. În acorduri puternice de muzică ce nu era acoperită decât de sunetele stridente ale sirenelor de pe mașinile albastre, copii se simțeau în largul lor. Prichindeii cei mai mici erau în extaz. Au venit cu părinții și bunicii să vadă și chiar au pipăit puști cu lunetă, pistoale și pistoale mitralieră. Au pus și scos încărcătoarele ( evident goale!), au vizat inamici imaginari și au ”țăcănit” mecanismele sub supravegherea unor militari atenți.

Pentru cei mai sportivi a fost amenajat un mic teren aplicativ cu obstacole ce trebuiau trecute. Cei mai mulți au trecut cu ușurință peste și pe sub aceste obstacole formate din cauciucuri de mașină sau jaloane.

De fapt acea pistă era similară, dar mult mai mică cu cea care trebuie îndeplinită în barem de către candidații la școlile militare. Copiii ce azi s-au încumetat să o încerce au avut alături un instructor ce i-a ajutat să execute corect probele, iar la urmă au primit câte o bine meritată diplomă.

Cei ce au avut curajul de a urca pe ATV-urile jandarmilor nu au avut ce regreta. În afara fotografiilor s-au ales și cu senzația tare a vitezei. Câte un conducător de vehicul i-a plimbat în jurul Pieței.

Așa cum a explicat Cristian Marc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, cele două vehicule utilitare de mici dimensiuni, dar foarte puternice și versatile sunt recent achiziționate de militari prin eforturi financiare proprii și vor merge în două zone ce au terenuri grele cu multe drumuri de deal și munte, adică la Făget și la Buziaș.

Mașinile au trezit același interes celor mici. Aici au putut butona nestingeriți aparatele. Cel mai mult se bucurau de sunetul de sirenă și de microfonul în care strigau comenzi ca la o misiune adevărată.

Echipa de voluntari ai primăriei grupați în binecunoscutul Salvo s-au alăturat jandarmilor cu un atelier de asemenea foarte gustat. De pe balconul Operei au putut cei curajoși să coboare legați în ham pe o tiroliană până în centrul pieței, ca adevărații eroi din filme.

Dar adevăratul spectacol a fost al câinilor de serviciu. Au făcut exerciții complexe uimind prichindeii. Erau atât de bine antrenați încât chiar și adulții au rămas uimiți și se întrebau dacă nu ar putea pleca în misiune chiar și singuri, fără însoțitori.

Colonelul Nicolae Slev, comandantul Inspectoratului, a explicat cu multe amănunte că un astfel de eveniment a mai avut loc cu câteva zile în urmă și la Lugoj, iar peste o săptămână va mai urma încă o demonstrație identică la centrul comercial din Calea Șagului. In afara acestora, cei tineri vor mai putea face o vizită la sediul unității unde vor avea multe surprize plăcute. Dar despre aceasta vom mai vorbi în paginile noastre.

Un alt scop al intâlnirilor următoare pe care le vor avea jandarmii cu tinerii este acela de a selecta viitori candidați ce vor lua drumul școlilor militare, așa cum a relatat colonelul Slev.

LĂSAȚI UN MESAJ