Ce vrea Dominic Fritz pentru Timișoara?

776

Surpriza, ce pentru mulți nu este deloc o surpriză, se numește Dominic Samuel Fritz. A reușit astăzi să adune sufragiile colegilor săi din USR și să convingă Adunarea Generală a partidului că ar putea face față unei campanii de accedere la postul de primar al urbei. Așa cum a spus azi este vorba de 11 luni de muncă asiduă cu oamenii. Au apărut deja lăudătorii dar și contestatarii lui Fritz de parcă ar conduce deja orașul și nu doar lista de patru candidați. Pentru a fi mai bine cunoscute intențiile sale iată mai jos câteva din ideile ce va încerca să le pună în practică.

Timișoara nu duce lipsă de dezvoltare, ci de dezvoltare coerentă care se leagă de o viziune pe termen lung. Timișoara nu duce lipsă de idei, ci de o administrație care știe să asculte ideile. Timișoara nu duce lipsă de soluții, ci de soluții bine implementate. Iar politica nu duce lipsă de promisiuni, ci de principii.
Așa că, în loc de o listă cu promisiuni sau soluții gata făcute, acestea sunt principiile pe care se bazează viziunea mea pentru Timișoara:
🔹 Timișoara, oraș pionier în Europa
Timișoara a fost odată un far al inovației mult dincolo de granițele României. Și poate fi din nou. Aici putem reinventa viitorul Europei: ce înseamnă comunitate într-o eră a individualismului? Cum poate digitalizarea sluji omului, și nu invers? Care este viitorul mobilității urbane? Cu cât mai bine vom răspunde la întrebările viitorului, cu atât mai mult vom putea atrage și fonduri europene.
🔹 Un oraș al cartierelor
Timișoara este mult mai mult decât centrul ei impresionant. Timișoara e în primul rând acolo unde trăiesc oamenii – în cartiere. Ele trebuie puse în valoare din nou, fiecare cu caracterul său propriu.
🔹 Infrastructura care conectează oameni
Pentru descongestionarea infernalului trafic timișorean este nevoie de masive și coerente investiții în transportul în comun (accesibil! punctual! previzibil!) și în infrastructura pentru biciclete. Fiecare bicicletă pe stradă în plus înseamnă o mașină în trafic în minus. Avem nevoie de locuri de parcare (scumpe) sub- sau supraterane în centru, și de parcări (ieftine) rezervate pentru riverani în cartiere.
🔹 Un oraș al tuturor generațiilor
Timișoara este un oraș tânăr. Trebuie să investim mult mai mult în copii, tineri și studenți. Copiii din creșe și grădinițe merită mai mult personal. Elevii merită săli de sport și condiții mai bune în școlile lor. Studenții nu trebuie tratați ca niște trecători, ci ca o resursă importantă pentru un oraș ce se dorește a fi dinamic și atractiv.
🔹 Timișoara verde și curată
“Natură” și “oraș” nu sunt în contradicție – dimpotrivă, succesul unui oraș modern depinde din ce în ce mai mult de dezvoltarea lui durabilă și ecologică. Timișoara are enorm de multă natură de oferit, care trebuie respectată și pusă în valoare. Un oraș care respectă natura și oamenii înseamnă și un oraș curat. Din prima zi a mandatului vom prioritiza salubrizarea orașului, mai ales în cartiere.
🔹 Viața culturală – sufletul Timișoarei
Cultura în acest oraș este mult mai mult decât o sursă de divertisment pentru locuitori sau turiști, are un rol de motor și întregitor pentru societate. Instituțiile culturale ale orașului trebuie susținute în continuare. Dar să le dăm libertatea de a crea și actorilor independenți din cultură: fie trupe de rock, teatre independente sau pictori și sculptori, artiștii merită o susținere sistematică și fiabilă, nu în ultimul rând cu punerea la dispoziție a spațiilor.
O componentă culturală care ne îmbogățește pe toți este excepționalul patrimoniu arhitectural al orașului. Timișoara nu are viitor fără o prezervare mai demnă a trecutului său. Soluții (și fonduri) vor trebui găsite nu doar la nivel local, ci și cu o colaborare creativă cu instituții județene, naționale și europene.
🔹 Administrație eficientă, digitală și aproape de oameni
Primăria Timișoara are nevoie de o reformă profundă. Majoritatea problemelor cu care se confruntă timișorenii sunt doar simptome ale unor instituții disfuncționale. Ne trebuie o nouă cultură organizațională, bazată pe colaborare, nu ierarhie; funcționari publici care tratează cetățeanul ca un client, nu ca un petiționar; eficientizarea serviciilor prin digitalizare radicală.
Nu în ultimul rând, vom stopa sifonarea și risipirea banilor publici în scopuri personale sau ale firmelor de partid. Începând cu un audit general al finanțelor primăriei și a societăților comerciale din subordine, vom introduce măsuri de transparență fără precedent și vom avea zero toleranță față de corupție.
Timișoara nu este un oraș sărac. Bogăție îi aducem noi, cetățenii, cu banii, ideile și timpul nostru. Merităm o administrație și un primar care să aibă voința să se folosească de acest potențial pentru a transforma orașul.

Iar pentru cei ce nu au auzit până acum nimic despre muzicianul politician iată câteva repere biografice ale lui Fritz. 

Dominic Samuel Fritz s-a născut în 1983 in Germania și traieste la Berlin și la Timișoara. 

Nu este muzician de profesie, a studiat științe politice și administrative la Konstanz, Paris și York (UK). Alucrat (până azi) în administrația publică germană, ca șef de cabinet pentru un fost președinte al Germaniei. Legătura sa cu Timișoara datează din 2003, când a fost voluntar din partea organizației „Jesuit European Volunteers” la o casă de copii a Federației Caritas a Diecezei Timișoara. 

Din copilarie a studiat pianul și violoncelul, ulterior a cântat in diferite orchestre și ansambluri camerale, coruri semi-profesioniste, a dirijat mai multe ansambluri, compune muzică corală și i-au apărut două CD-uri cu compoziții proprii în Germania.

La nici 22 de ani împliniți a inițiat Timișoara Gospel Project, o premieră muzicală pentru Timișoara.Din iunie 2012 este președintele Asociației Culturale TGP. În 21 iunie 2014, la premiera concertului “Oh Happy Day!” este distins de către Primaria Municipiului Timișoara cu Diploma de Excelenţa pentru contribuția la viața comunității prin cele zece ediții de Timișoara Gospel Project.

LĂSAȚI UN MESAJ