Ce va propune Uniunea Europeană Turciei în privinţa refugiaţilor?

122

Liderii UE au convenit asupra proiectului unui plan în vederea trimiterii a zeci de mii de migranţi înapoi în Turcia, pe care urmează să-l prezinte vineri premierului turc Ahmet Davutoglu.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a făcut acest anunţ într-un mesaj postat pe Twitter joi seara, în urma unei reuniuni, la Bruxelles, în cadrul căreia liderii europeni au dat asigurări că proiectul de acord nu va conduce la deportări în masă, după ce şi-au apropiat poziţiile cu privire la ceea ce va primi Turcia în schimbul ajutorului pe care-l oferă.

Preşedintele UE Donald Tusk, care a prezidat reuniunea, şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să prezinte vineri dimineaţa poziţia Europei premierului Davutoglu.

În cazul în care Davutoglu va avea obiecţii, şefii de stat şi de guverne europeni se vor reuni din nou, pentru a-şi revizui poziţia.

În linii mari, planul transferă criza refugiaţilor din Europa în Turcia.

Potrivit proiectului, UE va plăti pentru a trimite înapoi în Turcia noii migranţi care sosesc în Grecia şi care nu se califică să primească azil.

În schimbul fiecărui migrant primit de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian. Toţi refugiaţii sirieni primiţi de Uniune urmează să fie repartzaţi între statele membre UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.