0.1 C
Timișoara
marți 18 martie 2025

Ce trebuie să știe fermierii din Timiș despre febra aftoasă?

După ce Ungaria a anunțat faptul că există un focar de infecție cu febră aftoasă la o fermă din apropierea orașului Gyor, aproape de granița cu Slovacia, ANSVSA și măsuri de prevenție a introducerii virusului febrei aftoase în România. 

De boală sunt afectate copitatele animalele cu două copite: vaci, oi, capre și porci. Boala este una infecțioasă, acută, care provoacă febră în rândul animalelor. Animalele fac apoi vezicule (bubițe) cu lichid, la nivel bucal, dar și la picioare.

Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secreţiile şi excreţiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate şi cele predispuse de a dezvolta această boală.

După ce oficialii ANSVSA s-au întrunit la București, și la nivel de Timiș,  Comitetului Local de Combatere a Bolilor a avut o ședință de lucru marți, 11 martie, care a avut ca temă strategia la nivel de Timiș pentru prevenția bolii în rândul animalelor. 

Astfel că s-a hotărât ca autoritățile locale (Direcția Snitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Regională Vamală din Timișoara, Poliția de Frontieră, IPJ și Poliția Locală, dar și proprietarii de ferme care dețin vaci, porci, oi și capre să adopte următoarele măsuri pentru prevenția febrei aftoase.


  1. În acest sens se interzice trasnportrul de animale biongulate vii, cai, furaje, paie, pentru așternut, compost, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România,

2. Se interzice tranzitul dinspre Ungaria și Slovaciaa următoarelor produse:

  • carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biongulate;
  • produse din carne provenite de la animale biongulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
  • produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
  • lapte materie primă pentru care nu se va face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru FMD în ultimele 3 zile anterioare expedierii;
  • material biologic, material seminal, subproduse de origine animală.

3. Toate fermele care au afluit animale vii biongulate dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei (instituții responsabile: DSVSA Timiş, operatorii din cadrul exploataţiilor de biongulate).

  • Intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de producţie cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii (instituții responsabile: DSVSA Timiş, operatorii din cadrul exploataţiilor de biongulate).

Măsurile mai sus menționate se vor aplica până la ridicarea măsurilor de restricţii instituite ca urmare a diagnosticării febrei aftoase.


Ce se va întâmpla de acum înainte?

DSVSA: asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat şi competent în scopul intervenţiei rapide în situaţiile semnalate de Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală şi IPJ Timiș; efectuează inspecţii şi recoltează probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiilor de blongulate, acolo unde se impune; verifică efectuarea acţiunilor de dezinfecţie efectuate în exploataţiile de biongulate, precum şi a mijloacelor de transport care intră şi ies din exploataţie.

 Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Poliţie/Inspectoratul de Jandarmi Timiş/Poliţia Locală intensifică acţiunile de patrulare în scopul identificării tuturor transporturilor care nu respectă restricţiile mai sus precizate; reţine toate transporturile mai sus menţionate până la sosirea, în maxim 30 minute, a medicului veterinar desemnat de DSVSA Timiş; informează DSVSA Timiş în legătură cu toate transporturile ilegale identificate.


Ce trebuie să facă propietarii de ferme? 

Proprietarii fermelor de vaci, porci, capre, oi, etc.. (animale cu două copite), supraveghează animalele şi anunţă orice suspiciune de boală în cel mai scurt timp medicului veterinar şi DSVSA Timiş; asigură efectuarea dezinfecţiilor din cadrul exploataţiei, precum şi a oricăror mijloace de transport care intră şi ies din exploataţie.


 

Foto: Agrointel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Panoul publicitar de pe Calea Șagului, luat de vânt, pentru a doua oară

Sunt aceste panouri un eșec ingineresc sau oare Dumnezeu chiar nu-l place pe Nicușor Dan? După cum v-am obișnuit în acest an electoral,...

Semnal de alarmă despre situația în care a ajuns Municipiul Lugoj. ,,Orașul are nevoie de o schimbare profundă, pentru a se dezvolta”, susține noul...

Călin Dobra, primarul municipiului Lugoj, a subliniat într-un interviu pentru Tion faptul că orașul se confruntă cu o serie de provocări semnificative, iar pentru...

Citește și :