Ce fel de primăvară vom avea anul acesta? Prognoza meteo pe trei luni

9475

Meteorologii au făcut publică prognoza pentru următoarele trei luni. Potrivit acestora, în martie, aprilie şi mai precipitaţiile vor fi peste media climatologică, în cea mai mare parte a ţării.

În martie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normalul termic în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scăzute, local, în nord, centru şi vest. Specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la 7 grade în Banat şi Oltenia, de până la 6 grade în Crişana, Dobrogea şi Muntenia, respectiv de până la 5 grade în Maramureş, Transilvania şi Moldova.

Precipitaţiile lunare se vor situa, în general, peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari cantităţi sunt estimate în Maramureş (până la 60 l/mp), în timp ce pentru Banat şi Crişana sunt prognozate până la 54 l/mp.

În aprilie, temperatura aerului va avea valori normale, în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord-est şi centru. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în Moldova (între 5 şi 11 grade Celsius), iar valori termice mai ridicate se vor consemna în Crişana şi Dobrogea (între 10 şi 11 grade), respectiv în Banat (10-12 grade Celsius).

Cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), în timp ce în Crişana se estimează 69 l/mp.

Potrivit ANM, şi în mai, valorile termice medii lunare vor fi apropiate de norma climatologică (14,9 grade Celsius), în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scăzute în restul teritoriului. Valori de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia. În Banat şi Crişana sunt estimate precipitaţii de până la 85 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.