Cazul copilului omorât în bătaie de mamă: Psihologul a considerat că e „în beneficiul copiilor reintegrarea în familie” deși femeia a fost diagnosticată cu retard mintal grav

526

Femeia din Cluj care și-a ucis în bătaie unul dintre copii era diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament și, deși „a experimentat episoade de incoerență, comportament agresiv, psihologul de caz a considerat că e în beneficiul copiilor să fie reintegrați în familie. Precizările aparțin Consiliului Județean Cluj care a dispus, marți un audit la DGASPC Cluj și sesizarea Avocatului Poporului.

„Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menționează faptul că „(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoțitor). Alte aspecte menționate: impulsivitate, toleranță scăzută la frustrare, (…) în trecut a experimentat episoade de incoerență, comportament inadecvat/agresiv, ideaţie suicidară”. Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat „că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie””, precizează sursa citată.

Consiliul Județean menționează că din septembrie 2018 până acum au fost efectuate 9 controale la DGASPC Cluj, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale și opt comisii de disciplină.

„Analiza preliminară a documentelor ridicate ieri de către Corpul de Control al președintelui indică: deficiențe generale de sistem, deficiențe care provin dintr-o legislație neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situația copiilor pe tot parcursul evoluției cazurilor. Totodată, la acest moment, există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanței de judecată”, mai precizează sursa citată.

Un copil de 9 ani a fost găsit mort, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuință din Cluj-Napoca, pe corpul acestuia fiind descoperite urme de agresiune. Moartea copilului a fost una violentă, au stabilit anchetatorii, în urma necropsiei.

Sursa: hotnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ