Câți kilometri de autostradă vom avea în 2019? Contraziceri între CNAIR și Pro Infrastructura

309

Toți șoferii din România așteaptă cu sufletul la gură deschiderea mai multor loturi de autostradă, anul acesta. După ce finalul anului 2018 nu a adus inaugurarea celor 90 de kilometri de șosea rapidă promiși de CNAIR, noul an începe cu noi promisiuni și așteptări.

În timp ce reprezentanții Companiei de Drumuri susțin că în 2019 vor fi deschiși 118 kilometri noi de autostradă, unii specialiși spun că nici măcar jumătate din ei nu vor fi inaugurați.

”Loturile care vor fi deschise anul acesta sunt Lugoj-Deva 3 si 4, Sebes-Turda 1 și 2, Iernuț-Chetani și Chetani- Câmpia Turzii. Adică 43 km+ 41km+ 34km= 118 km. Pe astea mizăm, pentru că aceste loturi sunt în construire. Dar constructorii sunt cei care le construiesc și de ei depinde dacă și realizează acești kilometri. Fie că-i penalizăm sau nu, tot de ei depinde. Dar nu au niciun motiv real să nu termine de construit pentru că nu au niciun blocaj „birocratic” în momentul acesta. Ține doar de ei să-și vadă de treabă”, a declarat pentru Banatul azi Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Conducerea de la Drumuri este contrazisă de Asociația Pro Infrastructură. Membri acesteia monitorizează în permanență stadiul lucrărilor autostrăzilor și spun că doar puțin peste 43 de kilometri de autostrăzi noi vor fi deschiși în 2019.

”Realitatea este cruntă. În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km, adică loturile 3 (mai-iunie) și 4 (august-septembrie) ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (între Holdea și Șoimuș).

În acest moment, este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 să circulăm pe încă aproximativ 8 km din Autostrada A10 între Sebeș și nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancrăm. Restul tronsonului (până la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata în 2019, realist vorbind. Iar sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3) dintre Iernut și Chețani are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate.

Așadar, scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km”, au transmis cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Vestea bună este că cel puțin lotul 4 Lugoj – Deva va fi deschis anul acesta, și chiar în primăvară, dacă lcrurile merg bine.

LĂSAȚI UN MESAJ