Cât de scumpă este viața românilor față de acum 17 ani! Pentru ce se alocă cei mai mulți bani

127

Traiul în România este mult mai scump față de acum 17 ani. România este țara în care preţurile au crescut cel mai mult din 2000 încoace, conform unui studiu Eurostat.

Deşi avem acces la alimente, gadgeturi şi haine la fel ca restul Europei, nu ni le permitem aşa cum o fac cei din occident. Traiul în românia s-a scumpit cu 257%. Studiul arată că în prezent cheltuim de cinci ori mai mulţi bani pentru electricitate, gaze şi apă, faţă de acum 17 ani. Pe de altă parte, şi puterea de cumpărare a crescut, pentru că s-au mărit salariile.

La începutul anilor 2000, înainte că România să adere la Uniunea Europeană, un litru de benzină costa 21 mii 300 de lei vechi, adică 2,13 lei, iar motorina era 16.000 de lei vechi, adică 1,6 lei.

Astăzi costă 5,64 de lei benzina, iar motorina 5,84 de lei. Cu alte cuvinte, preţul benzinei a crescut cu 250 la sută, iar motorina e de trei ori şi jumătate mai scumpă. Este doar unul dintre numeroasele exemple ca traiul în România s-a scumpit.

Dacă ne uităm la coşul de alimente, în România preţurile au crescut cu 185,6 la sută. Ne costă mai mult legumele, fructele, carnea, pâinea şi lactatele. Asta în timp ce în Uniunea Europeană, media scumpirilor la mâncare este de 43,3%. Pe de altă parte, în Irlanda, preţul acestor produse a crescut cu numai 7,6 procente, în ultimii 17 ani, conform stirileprotv.ro.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ