Cartea rataţilor are final românesc

279

A treia seară de Bookfest se încheie complet neobişnuit, lansarea cărţii “Final la cartea rataţilor”, un proiect coordonat de Brânduşa Armanca.

Cartea, recent lansată şi apărută la Editura Diacritic, nu este altceva decât un experiment literar. O scriitoare plecată de ani buni în Germania a lăsat după moartea ei, în 2010, o carte neterminată, roman ce se numea “Cartea rataţilor”.

După cum spune Brânduşa Armanca, era “o carte ce se anunţa frumoasă, o carte ce era legată de locul naşterii autoarei, de Timişoara”.

“Aşa mi-a venit ideea şi m-am gândit că sunt destui scriitori în Timişoara care ar putea fi interesaţi de această structură de roman, fiindcă ea structurase deja, în avans, o serie de personaje şi legături epice”, spune Brânduşa Armanca.

cartea-ratatilor-1

Dar venindu-i ideea de a da un final cărţii, a lansat un apel către scriitorimea timişoreană. Aşa că apelul a mers mai mult către genul frumos, iar nouă scriitoare au răspuns apelului făcut: Ana Adam, Manolita Dragomir Filimonescu, Mihaela Cristi, Olimpia Sârb, Liliana Ardelean, Constanţa Marcu, Sara Olah, Silvia Negru şi Elisabeta Bogăţan. Aici sunt nouă personaje, deoarece cel de-al zecelea este autoarea ce a dat viaţă cărţii, cu viaţa ei, Ioona Rauschan.

Pentru a se putea continua cartea, textele autoarei au fost traduse din germană şi astfel s-a născut o carte de 338 pagini.

Volumul a apărut în memoria autoarei, la lansare fiind prezent şi fratele acesteia, Radu Dimeca, cel care a sponsorizat şi apariţia acestei cărţi şi, în memoria surorii lui, a înfiinţat Asociaţia Prietenii Ioonei Rauschan.

LĂSAȚI UN MESAJ